Στις 10 Μαΐου η Γενική Απογραφή πληθυσμού


Στις 10 Μαΐου ξεκινάει η Γενική Απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, η οποία για πρώτη φορά στη χώρα μας θα διαρκέσει 15 ημέρες (μέχρι τις 24 Μαΐου), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Αν. Γεωργίου.

Στην απογραφή θα απασχοληθούν 68.000 συνεργάτες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκ των οποίων 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες.

"Σκοπός της Γενικής Απογραφής είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία θα είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής", ανέφερε ο κ. Αν. Γεωργίου. Τόνισε ότι "τα στοιχεία που θα συλλεγούν είναι απολύτως εμπιστευτικά, ενώ κατά την απογραφή δεν θα ζητηθεί κανένα έγγραφο από κανέναν".

Οι καινοτομίες
Για πρώτη φορά η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών θα διαρκέσει 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων. Οπως ανέφεραν οι επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την Απογραφή, κ.κ. Αθ. Ξενάκη και Αικ. Μουταφίδου:
 
  • Δεν απαιτείται να βρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι, παρά μόνο ένας που θα μπορεί να απαντήσει στο ειδικό ερωτηματολόγιο.
  • Η συνέντευξη θα διαρκέσει 20-25 λεπτά και κάθε απογραφέας έχει αναλάβει να απογράψει 150 νοικοκυριά, δηλαδή 10 κατοικίες την ημέρα.
  • Σε περίπτωση που δεν βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειας στο σπίτι, ο απογραφέας αφήνει τα στοιχεία επικοινωνίας του προκειμένου να κανονιστεί ραντεβού τις επόμενες ημέρες.
  • Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί πληθυσμός για να απογραφεί στον δήμο που διαθέτει οικογενειακή μερίδα.
  • Θα απογραφούν για πρώτη φορά μετανάστες και άστεγοι.
  • Στο ερωτηματολόγιο έχουν τεθεί ερωτήματα που αφορούν τις "ανέσεις κανονικής κατοικίας", ο αριθμός των αυτοκινήτων και των θέσεων πάρκινγκ, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η χρήση ανακύκλωσης.
  • Θα απογραφούν και οι αυθαίρετες κατοικίες.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :