Ο τεράστιος αστεροειδής "2005 YU55" θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη

Στις 8 Νοεμβρίου του 2011 ένας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη, όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα. Η NASA ανακοίνωσε, ότι ο αστεροειδής "2005 YU55" θα πετάξει πέραν από τη Γη και το πλησιέστερο σημείο προσέγγισης του θα είναι, περίπου, 325.000 χιλιόμετρα.

Ο αστεροειδής αυτός είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που έχουμε εντοπίσει με διάμετρο κάπου 400 μέτρα και πρόκειται να κάνει την πιο κοντινή προσέγγιση αστεροειδούς μέχρι και το 2028.

Ο αστεροειδής 2005 YU55 ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από τον Robert McMillan της NASA. Τον Απρίλιο του 2010, ο Mike Nolan και οι συνεργάτες του στο Αστεροσκοπείο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο δημιούργησαν κάποιες εικόνες θολές του αστεροειδή 2005 YU55, όταν αυτός ήταν περίπου 2.300.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Παρά τη σχετική εγγύτητα και το μέγεθός του, ο "YU55 δεν αποτελεί απειλή για τη Γη λόγω σύγκρουσης, τουλάχιστον, για τα επόμενα 100 χρόνια", δήλωσε ο Yeomans σε δελτίο Τύπου. "Κατά την εγγύτερη προσέγγιση του, η βαρυτική επίδραση του πάνω στη Γη θα είναι τόσο πολύ μικρή ώστε να μην μπορεί να υπολογιστεί. Δεν θα επηρεάσει τις παλίρροιες ή οτιδήποτε άλλο."
Η Barbara Wilson, επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης JPL, δήλωσε: "Ενώ τα αντικείμενα αυτού του μεγέθους κοντά στη Γη πετούσαν σε μια απόσταση ανάλογη της Σελήνης από μας, δεν είχαμε μέχρι τώρα την κατάλληλη πρόγνωση και την τεχνολογία για να επωφεληθούμε από εκείνη την ευκαιρία της διέλευσης. Όταν αυτό το αντικείμενο πετάξει κοντά μας θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιστήμη για να το ερευνήσουμε."
Ο αστρονόμος Lance Benner, δήλωσε επί του θέματος: "Η καλύτερη ανάλυση των εικόνων ραντάρ ήταν 7,5 μέτρα ανά pixel".Όταν φτάσει το φθινόπωρο ο αστεροειδής 2005 YU55 , έχουμε την πρόθεση να πάρουμε εικόνες με ανάλυση 4 μέτρα ανά πίξελ, με τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό μας στο Deep Space Network στην Καλιφόρνια. Επιπλέον, ο αστεροειδής θα είναι επτά φορές πιο κοντά. Αναμένουμε λοιπόν ορισμένες πολύ λεπτομερείς εικόνες με τα ραντάρ".
Πηγή:physics4u.gr

Δημοσίευση σχολίου