Την Κυριακή βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Στις 07.00 το πρωί ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.

Ίδιο θα είναι το ωράριο και στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 και θα κλείσουν 16.30 (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30. Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μίας παράταξης στη 2η κατανομή εδρών, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει κάθε κόμμα να συγκεντρώσει 1/56, δηλ. ποσοστό περίπου 1.8%, των εγκύρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, δηλαδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυκτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής.

Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης, εξάλλου, δήλωσε ότι επικρατεί απόλυτη ομαλότητα μετά την ολοκλήρωση χθες τα μεσάνυκτα της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, τις δέκατες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήνυμα Χριστόφια ενόψει εκλογών
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με μήνυμά του το Σάββατο προς τους πολίτες τους καλεί να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες και να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. «Μην αφήσετε, άλλοι να αποφασίζουν για εσάς», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας. Σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας προσθέτει πως «η καθολική άσκηση του δικαιώματος της ψήφου αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της».

«Εκφράζω την πεποίθηση ότι και αύριο ο λαός μας θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού πολιτικού πολιτισμού, που διαθέτει. Θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού επιπέδου δημοκρατίας, που ως κοινωνία κατακτήσαμε στον μισό αιώνα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει. Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες.

«Ας αποδείξουμε και σ' αυτές τις εκλογές ότι ο λαός μας ενδιαφέρεται και ενεργά συμμετέχει στα κοινά. Ότι διεκδικεί λόγο και ρόλο για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Οι εκλογές είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για τη συμμετοχή στα κοινά», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος.

news.gr.msn.com
Δημοσίευση σχολίου