Γιατί όλες οι χώρες θέλουν το Βόρειο Πόλο;

Κάνει κρύο, είναι υγρός και ακατοίκητος, αλλά πέντε χώρες θέλουν να διεκδικήσουν το Βόρειο Πόλο και τα χιλιάδες μίλια βυθού που τον περιβάλλουν. Γιατί; 

Ο λόγος είναι τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται εκεί άθικτα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. 

Την ώρα που λέγεται ότι η Αρκτική κατέχει το 25 τοις εκατό των άθικτων κοιτασμάτων πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο, τα υπόλοιπα κοιτάσματα αρχίζουν να τελειώνουν, κι έτσι η προσοχή στράφηκε στον παγωμένο βορρά. 

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που περιμένουν να ανακαλυφθούν στον Βόρειο πόλο, και άλλα 1.670 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με το σύνολο των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων του Κουβέιτ.

Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει επίσης ένα ρόλο στην μοίρα του Βόρειου Πόλου. Δεκαετίες πριν, η Αρκτική ήταν αδιαπέραστη, κατεψυγμένη, στερεά και σχεδόν αδύνατο να γίνουν γεωτρήσεις. Αλλά καθώς ο πάγος έχει λιώσει κατά πολύ, ανοίγοντας νέους διαύλους ναυσιπλοΐας, τα πλοία με τους ερευνητές και τους επιστήμονες μπόρεσαν να εξερευνήσουν την περιοχή και να ελέγξουν για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, το κλίμα γύρω από τον Βόρειο Πόλο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά "σκληρό" και η εποχή γεωτρήσεων στην περιοχή, διαρκεί μόλις τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :