Απορρίπτει τα περί υποχρηματοδότησης των δήμων ο Γ. Ραγκούσης

Τη διαβεβαίωση ότι οι Δήμοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποχρηματοδότησης και μπορούν να λειτουργήσουν και να κάνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά βήματα, με εργαλεία το πρόγραμμα Ελλάδα και το ΕΣΠΑ έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός των Εσωτερικών.
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της ΝΔ, σύμφωνα με τους οποίους ο Καλλικράτης υπονομεύεται λόγω έλλειψης πόρων, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το υπουργείο έχει τελειώσει με τα οικονομικά και πλέον έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η γνωστοποίηση όχι μόνον της γενικής εικόνας για την αυτοδιοίκηση, αλλά και της ακτινογραφίας για κάθε Δήμο.
"Έχουμε οργανώσει τον κανόνα, την ενιαία κίνηση με την οποία θα λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα των μεμονωμένων Δήμων και έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε όλοι οι δήμοι που το χρειάζονται να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης", ανέφερε.
Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, ο Τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Ζώης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατανοεί, αλλά συνειδητά υπονομεύει την βιωσιμότητα και λειτουργία των Δήμων.
Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως τόσο σήμερα, όσο και στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ φέρθηκε με ανευθυνότητα και προχειρότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας πως αν βρίσκονται οι Δήμοι με χρέος 3,1 δισ. είναι δημιούργημά του, λόγω των παρακρατήσεων που έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσεις του.
"Δεν είπε μόνο ο πρωθυπουργός ψέματα, με το περίφημο "λεφτά υπάρχουν". Το επαναλάβατε κι εσείς, θεσμοθετώντας τον Καλλικράτη", παρατήρησε ο Αθ. Νάκος.
Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε στο τέλος του μήνα την ολοκλήρωση των μεγάλων υποχρεώσεων που είχε η Πολιτεία στην ευθύνη της για την περίοδο εφαρμογής του Καλλικράτη από την 1η Ιανουαρίου. Επομένως, κατέληξε, η συζήτηση για τον Καλλικράτη και ειδικά για τα οικονομικά του, δεν αφήνει περιθώριο για να ψαρέψει (κανείς) σε θολά νερά κι από δω και πέρα η συζήτηση δεν θα είναι για το αν είναι καλός ή όχι ο "Καλλικράτης", αλλά για το αν οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες ανταποκρίνονται στο βάρος των ευθυνών τους..
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :