Η Κίνα εισάγει την απαγόρευση του καπνίσματος - αλλά χωρίς κυρώσεις

Η Κίνα έχει το πλέον σοβαρό πρόβλημα καπνίσματος στον κόσμο. Περισσότερο από ένα εκατομμύρια Κινέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με την Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων.

Πλέον τα 300 εκατομμύρια καπνιστών της χώρας απαγορεύεται να καπνίζουν σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Ωστόσο, το κάπνισμα στο γραφείο εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Κίνα προέρχεται ύστερα από την πίεση των Ηνωμένων Έθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), o οποίος έχει στηλιτεύσει στο παρελθόν την Κίνα για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με μια παγκόσμια συνθήκη κατά του καπνίσματος. Ο WHO δήλωσε πως η απόφαση της Κίνας να εφαρμόσει επιτέλους την απαγόρευση είναι μια "πρωτοποριακή" κίνηση.

Ωστόσο, παρόλο που η Κίνα πήρε την απόφαση να εισάγει την απαγόρευση,  οι παρατηρητές του WHO δεν πιστεύουν ότι εντέλει θα εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων. Ένα πακέτο τσιγάρων στην Κίνα πωλείται έναντι μόλις 5 γιουάν (δηλ. 0.52€). Έχει τόσο πολύ ριζώσει η κουλτούρα του καπνίσματος στην Κίνα όπου ακόμα και οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων έχουν ως σπόνσορες διαφημιστικές καμπάνιες τσιγάρων και τα δύο τρίτα των γιατρών και των νοσοκόμων καπνίζουν. Ακόμη και το Υπουργείο Υγείας έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι σε θέση να απαγορεύσει το κάπνισμα στα γραφεία του.

Πολλοί κριτικοί ανά τον κόσμο έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα καταπολέμησης του καπνίσματος, έγκειται στο γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία κατέχει τεράστια μονοπώλια παραγωγής τσιγάρων και εισπράττει τεράστια έσοδα από τους φόρους του καπνού, δεν έχει κίνητρο για να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :