Κινδυνεύει η ΑΕΚ με βαριά τιμωρία για τα επεισόδια στον τελικό

Κινδυνεύει η ΑΕΚ με βαριά τιμωρία μετά τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν χθες στο ΟΑΚΑ, όπου υποτίθεται ότι θα είχαμε μια "γιορτή του ποδοσφαίρου" όπως πρέπει να είναι ο τελικός του θεσμού του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο διαιτητής του τελικού, Τάσος Κάκος, έχει γράψει στο φύλλο αγώνα ότι κατά τη διάρκεια του τελικού έγιναν αρκετές διακοπές που οφείλονταν σε εισβολή οπαδών της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, ενώ περιγράφει ότι στο τέλος όπου είχαμε τα μεγάλα επεισόδια, χτυπήθηκε και ο ίδιος στο κεφάλι και στα πόδια, ενώ εκλάπησαν και τα σημαιάκια των βοηθών του.

    Συνεπώς η ΑΕΚ κινδυνεύει με βαριά "καμπάνα" καθώς η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ που θα εκδικάσει την υπόθεση θα έχει στη διάθεσή της και το βίντεο του αγώνα όπου φαίνονται αψεγάδιαστα τα "σημεία και τέρατα" που έκαναν οι χούλιγκαν χθες στο ΟΑΚΑ.

    Το κρίσιμο σημείο για την τιμωρία της ΑΕΚ είναι το πως θα χαρακτηριστούν από την Πειθαρχική Επιτροπή και βέβαια από τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα της ΕΠΟ τα χθεσινά επεισόδια. Αν χαρακτηριστούν "εκτεταμένα" θα της επιβληθεί ποινή να αγωνιστεί από 2 έως 4 αγώνες χωρίς την παρουσία των οπαδών της και παράλληλα θα της επιβληθεί υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

    Άν η απόφαση βγεί εγκαίρως, η ΑΕΚ θα παίξει χωρίς την παρουσία των οπαδών της στα δύο εντός έδρας ματς για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος, με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Αν η ποινή είναι μεγαλύτερη των δύο αγωνιστικών, τότε θα παίξει χωρίς θεατές και σε αγώνες του νέου πρωταθλήματος.
Ο διαιτητής του τελικού, Τάσος Κάκος, έχει γράψει στο φύλλο αγώνα ότι κατά τη διάρκεια του τελικού έγιναν αρκετές διακοπές που οφείλονταν σε εισβολή οπαδών της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, ενώ περιγράφει ότι στο τέλος όπου είχαμε τα μεγάλα επεισόδια, χτυπήθηκε και ο ίδιος στο κεφάλι και στα πόδια, ενώ εκλάπησαν και τα σημαιάκια των βοηθών του.

ΠΑΕ Ατρόμητος: «Είμαστε ηθικοί νικητές, χαρίζουμε τον "πέτσινο" τίτλο»

Ανακοίνωση διαμαρυρίας για τα όσα έγιναν στον χτεσινό τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, εξέδωσε η ΠΑΕ Ατρόμητος. Ο σύλλογος του Περιστερίου κάνει λόγο για «φαρσοκωμωδία» και «ρωμαϊκή αρένα», για «κλίμα τρομοκρατίας» στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, επιτίθεται στο διαιτητικό τρίο και στην ΕΠΟ και προσθέτει πως θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο στα «χαρτιά», αλλά δεν θα το πράξει. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πηγαίνοντας στο Ολυμπιακό Στάδιο για να πάρουμε μέρος στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία μας είχαμε πολύ μεγάλη χαρά πιστεύοντας ότι θα συμμετείχαμε σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου. Τελικά συμμετείχαμε σε μια απίστευτη φαρσοκωμωδία που ακόμα και οι πιο ευφάνταστοι δημιουργοί δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν.

Το Κύπελλο Ελλάδας έπρεπε να το πάρει οπωσδήποτε η ΑΕΚ, και το πήρε με πρωταγωνιστές το αλησμόνητο διαιτητικό τρίο που έπαιξε 100 μηδέν, (πρώτο γκολ από πεντακάθαρη θέση οφ-σάιντ), που δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει το παιχνίδι και έπρεπε να το είχε διακόψει δεκάδες φορές πριν από το 91' που το διέκοψε οριστικά.

Με μια ΕΠΟ με τεράστιες ευθύνες, που απέτυχε παταγωδώς και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, γιατί το ποδόσφαιρο γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Μια ΕΠΟ ανίκανη και ανήμπορη να οργανώσει ένα τελικό θωρακίζοντας την ισονομία και το 50-50% αλλά και να διεξαχθεί ο τελικός σε φυσιολογικές συνθήκες. Αντί αυτού, εισπράξαμε ότι παίζαμε μέσα σε μια ρωμαϊκή αρένα όπου ο νικητής ήταν προδιαγεγραμμένος και τα λιοντάρια έτοιμα να μας κατασπαράξουν, γιατί η ΑΕΚ με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος έπρεπε να πάρει το Κύπελλο.

Είμαστε, και το νιώθουμε, οι ηθικές νικητές του παιχνιδιού και ο κόσμος του Περιστερίου που ξεχύθηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους της πόλης πρέπει να είναι υπερήφανος για τον Ατρόμητο. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι στα χαρτιά, όπως θα μπορούσαμε, γιατί δεν θέλουμε τέτοιο τίτλο.

Έχουμε μάθει να κερδίζουμε τους αγώνες μέσα στο γήπεδο. Χαρίζουμε όμως αυτόν τον τίτλο στην ΑΕΚ, για τον οποίο οι υγιείς φίλαθλοι της γνωρίζουν ότι είναι ένας τίτλος που κατακτήθηκε ως «τρόπαιο ενός πολέμου» με τον πιο ανήθικο τρόπο: Με την έλλειψη σεβασμού στον αντίπαλο, με σκηνές ντροπής που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, με επιθέσεις εναντίον των παικτών μας, των οικογενειών τους, των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Με την ιδιωτική ασφάλεια που είχε προσλάβει η ΕΠΟ να παίρνει εντολές από τα στελέχη της ΑΕΚ, ειδικά μέσα στα αποδυτήρια όπου επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας, και τη διοίκηση της ΑΕΚ εντελώς απούσα που δεν έκανε το παραμικρό για να προστατεύσει τα μέλη της αποστολής του Ατρόμητου.

Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, που δεν χρειάζεται δεκανίκια για να πάρει ένα τίτλο, αλλά διοικείται από παράγοντες που προσπαθούν με τις ενέργειες και τις συμπεριφορές τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για να την καταντήσουν μικρή.

Χαρίζουμε αυτόν τον "πέτσινο" τίτλο και ως ανταμοιβή μας έχουμε την καθολική αναγνώριση του φίλαθλου κόσμου ακόμα και των υγειών σκεπτόμενων φιλάθλων της ΑΕΚ.

Ευχαριστούμε τους χιλιάδες Περιστεριώτες φιλάθλους που τίμησαν την ομάδα μας στο κορυφαίο ραντεβού της ιστορίας της και να είναι υπερήφανοι γι' αυτήν γιατί είναι ο Ατρόμητος μια ομάδα που πρεσβεύει αξίες».

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Ομάδα γειτονιάς ο Ατρόμητος»

Ανακοίνωση-απάντηση στην ανακοίνωση του Ατρομήτου, τον οποία χαρακτηρίζει «ομάδα γειτονιάς», εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Η Ενωση αντεπιτίθεται στον Γιώργο Σπανό, ενώ ως προς τα όσα τραγικά συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου από τους οπαδούς της, επικαλείται τις χτεσινές δηλώσεις του πρόεδρου της Σταύρου Αδαμίδη. Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η πικρία για την μη κατάκτηση του Κυπέλλου από μία ομάδα γειτονιάς, όπως είναι ο Ατρόμητος ή Χαλκηδόνα ή όπως αλλιώς θα λέγεται αύριο, είναι απολύτως κατανοητή, αλλά δεν επιτρέπει στην ιστορία και στο μέγεθος της ΑΕΚ να ασχοληθεί με τη γραφική διοίκηση του κ. Σπανού και τα όσα επικαλείται σε μια αστεία ανακοίνωση που εξέδωσε χωρίς φραγμούς και αξίες.

Ελπίζουμε τουλάχιστον κ. Σπανέ να μην σας την υπαγόρευσε και αυτή ο παράγοντας της Super League και χθεσινός τηλεφωνικός συνομιλητής σας κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος σας κατηύθυνε ως υποβολέας για τις απαξιωτικές κινήσεις και δηλώσεις σας.

Το σκορ του αγώνα (3-0) δεν επιτρέπει σε κανέναν να μειώνει τη δίκαιη κατάκτηση του τίτλου από την ΑΕΚ, που πριν τη χθεσινή διαδικασία είχε αποκλείσει κατά σειρά Πανθρακικό (εκτός έδρας), Λάρισα (εκτός έδρας), Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ.

Αναφορικά με τα λυπηρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ τα καταδίκασε απερίφραστα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Σταύρου Αδαμίδη σε όλα τα Μέσα.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι από τον Σεπτέμβριο η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη βία και τις συνθήκες που επικρατούν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, αλλά τότε για να μη διακόψουμε τη «λαμπρή» πορεία των μεθοδεύσεων κάποιων, χαρακτηριστήκαμε ως αλαλάζοντες περαστικοί υπάλληλοι. Τους ενοχλούσε προφανώς που η ΑΕΚ απέκτησε και πάλι φωνή.

Δυστυχώς φέτος έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων επεισοδίων σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Βόλου, στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με προπηλακισμό των παικτών και των παραγόντων της ομάδας μας και σε πολλά άλλα.

Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι οι ΠΑΕ δεν μπορούν και δεν έχουν καμία εξουσία παρέμβασης ή καταστολής τέτοιων φαινόμενων κατά τη στιγμή δράσης τους, ειδικά όταν οι διοργανώσεις ανήκουν σε άλλους φορείς.

Το κοινωνικό φαινόμενο της βίας πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία και την Αστυνομία και να είναι σίγουροι ότι όταν το κάνουν θα βρουν συμμέτοχους όλους τους υγιείς συλλόγους και παράγοντες και πρώτη από όλους την ΠΑΕ ΑΕΚ που με κάθε τρόπο και όπου έχει τη δυνατότητα θα συνεισφέρει στην πρόληψη και στην εξυγίανση. Αμέτοχοι θα παραμείνουν οι «επαγγελματίες» παράγοντες που επιβιώνουν μέσω της λάσπης, της νοθείας και της συγκάλυψης πράξεων βίας και τραμπουκισμού.

Η ΑΕΚ δέχεται επιθέσεις από παντού και ο πόλεμος εναντίον της θα ενταθεί πριν και κατά τη διάρκεια των play off και όχι μόνο. Καλούμε όλους τους υγιείς φιλάθλους της ΑΕΚ σε εγρήγορση και συσπείρωση για την επίτευξη των στόχων της μεγάλης Ενωσίτικης Οικογένειας. Ενωμένοι είμαστε πάντα πιο δυνατοί».

Οι εικόνες ντροπής έκαναν τον γύρο του κόσμου

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες ντροπής στον χτεσινό τελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τα ανάλογα σχόλια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα ξένα κανάλια έδειξαν εκτενείς εικόνες από τα επεισόδια και τις καταστροφές που σημειώθηκαν, ενώ έγινε αναφορά στο ότι ο διαιτητής Κάκος αναγκάστηκε λόγω των οπαδών, να σφυρίξει τη λήξη στο 91', αν και είχε υποδείξει εννιά λεπτά καθυστέρησης. Ανάλογα τα ρεπορτάζ και στις περισσότερες ιστοσελίδες του ξένου Τύπου, όπου οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα δεν είναι αγωνιστικές, αλλά στιγμιότυπα από την εισβολή των φιλάθλων, τις καταστροφές και το κυνηγητό με την Αστυνομία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν βιντεάκια με τα επεισόδια, τα οποία έχουν ανέβει στο «youtube».

«Κύπελλο εν μέσω βίας», γράφει ενδεικτικά στον τίτλο της η «Equipe», «Χάος, βία και πρόωρη λήξη του τελικού στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της «Canadian Press», η οποία κάνει αναφορά και στη δήλωση του Γιώργου Δώνη περί... «μ.....υ». Από τη δική του μεριά το πρακτορείο «Reuters» μεταδίδει μεταξύ άλλων: «Η ΑΕΚ έδωσε τέλος στην ανομβρία τίτλων μετά από εννιά χρόνια, αλλά η κατάκτηση αυτή σημαδεύτηκε από τους οπαδούς που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν με την αστυνομία».

Στους ίδιους τόνους και η «Rebublic», που γράφει: «Χαοτική και βίαιη πρόωρη ολοκλήρωση του τελικού Κυπέλλου στην Ελλάδα, όπου ο διαιτητής αναγκάστηκε να σφυρίξει τη λήξη όταν εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, έπαιξαν ξύλο με τους παίκτες του Ατρόμητου, προπηλάκισαν του οπαδούς τους και κατέστρεψαν κάμερες της κρατικής τηλεόρασης. Οι ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να προστατέψουν τις οικογένειές τους».

Οι «Los Angeles Times» αναφέρουν: «Τελικός με τους οπαδούς να συγκρούονται με την αστυνομία μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ΑΕΚ», ενώ η μεξικανική «laaficion», που είναι από τις ιστοσελίδες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, γράφει: «Ελληνική τραγωδία. Ξύλο και πάλι ξύλο και εικόνες βίας. Αυτές οι εικόνες καθηλώνουν». Και προσθέτει στο ρεπορτάζ της: «Ο διαιτητής του τελικού αναγκάστηκε να σφυρίξει το παιχνίδι νωρίτερα, χωρίς να έχει πρόθεση για κάτι τέτοιο, όταν εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ απειλούσαν την ασφάλεια των άλλων θεατών του αγώνα. Ακόμη και ο προπονητής του Ατρόμητου μίλησε για οπαδούς που σημάδευαν με όπλα θεατές στα επίσημα του σταδίου».

Ακόμη και οι «Times of India» γράφουν για τον χτεσινό τελικό: «Βία άνευ προηγουμένου σημάδεψε τον τελικό του Κυπέλλου στην Ελλάδα. Σοβαρά επεισόδια έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα».

Μέχρι και στην Κίνα έφτασε η... χάρη μας: «Η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ατρόμητο στον τελικό του Κυπελλου Ελλαδας, αλλά πολλοί οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν μεγάλης έκτασης επεισόδια. Υπήρξε καταστροφή των εγκαταστάσεων του σταδίου, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη».

Τέλος, όποιος επισκέπτεται σήμερα το «yahoo.sports» διαβάζει: «Κατά μία γελοία λογική, μια αξιοθρήνητη σεζόν ολοκληρώθηκε με έναν τελικό της ντροπής στην Ελλάδα».

Αντίθετα, στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, γίνεται απλώς μια μικρή αναφορά στο ότι η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ατρόμητο και κατέκτησε το Κύπελλο στην Ελλάδα, χωρίς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να γίνεται αναφορά στα επεισόδια. 
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :