Ποιοι εργαζόμενοι παραμένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά

Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3600 ένσημα), δεν θα θιγούν. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σημερινό, ευνοϊκότερο - ασφαλιστικό καθεστώς.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής 11μελους επιτροπής, η οποία ανέλαβε το "βαρύ έργο" να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς είναι 538.913 εργαζόμενοι εκ των οποίων 395.282 άνδρες και 143.631 γυναίκες.

"Κάποιοι θα αφαιρεθούν και κάποιοι άλλοι θα ενταχθούν", στη νέα λίστα σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς να αναφέρει αριθμούς. Ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει μιλήσει για "εξαίρεση" περίπου 200.000 εργαζομένων και ένταξη 50.000 εργαζόμενων σε νέες ειδικότητες που θα χαρακτηρισθούν βαρείς και ανθυγιεινές.
Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ολοκληρώσει το πόρισμά της για τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το νέο καθεστώς θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το πόρισμα θα στηριχθεί σε "επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία" στη "διεθνή πρακτική" και σε "παλαιότερες μελέτες των επιτροπών" που συστάθηκαν για το λόγο αυτό.

Πάντως ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση έχει άποψη και δεν θα κρυφθεί πίσω από την οποιαδήποτε επιτροπή". Υπογράμμισε ότι η λίστα των επαγγελμάτων θα είναι κοινή για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι τόσο όσοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όσο και αυτοί που θα υπαχθούν σε αυτά θα ασφαλίζονται αποκλειστικά στα ταμεία του ΙΚΑ και της ΔΕΗ.
tovima.gr
Δημοσίευση σχολίου