Συνταξιούχοι βουλευτές ζητούν αναδρομικές αυξήσεις

Αναδρομικές αυξήσεις ζητούν να λάβουν συνταξιούχοι βουλευτές, σύμφωνα με την Φλωρεντία Καλδή, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, περίπου 850 συνταξιούχοι βουλευτές επιμένουν να ζητούν να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις, επί το πλείστον στη βάση της αντίστοιχης ρύθμισης που έχει γίνει για τους δικαστές (περίοδος 2003 – 2007).

Μάλιστα η κ. Καλδή ζήτησε από το Κοινοβούλιο, να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Εάν δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος βουλευτής που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν αυξήσεις εκτός από τους συνταξιούχους, και όσοι εν ενεργεία βουλευτές το επιθυμούν.

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος , όπως είχε αναφέρει κατά την επίμαχη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, έχει δεσμευτεί εκ μέρους των "300" ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν οποιαδήποτε αύξηση.

Οι ομάδες των συνταξιούχων βουλευτών

Μία ομάδα βουλευτών ζητεί με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.

Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη Δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.

Επίσης, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποίο σταμάτησαν οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών που συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.
Πηγή:ethnos.gr
Δημοσίευση σχολίου