Υποτίμηση του γιέν

Πτωτικά από τα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων κινήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών, ότι, η Ιαπωνία θα παρέμβει για να περιορίσει την άνοδό του η οποία ενδέχεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των Ιαπώνων εξαγωγέων στο εξωτερικό.

Επίσης το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι οι επενδυτές αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της ανατίμησης του γιεν στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων για να το πουλήσουν. Ο Dollar Index υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας πριν από την ανακοίνωση για την απασχόληση τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 73,982 από χθες, όταν άγγιξε τα 74,225, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Απριλίου.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, ότι, είναι πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι κάποιο σημείο. Το νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων μετά την ανακοίνωση της τράπεζας που προέβλεψε ανάπτυξη με ρυθμό 4,25% το 2011, αμετάβλητο, από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 3,25% το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 3%. Ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3% από το 2,75%, σύμφωνα με την Reserve Bank of Australia.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 1,2% φθάνοντας στο 1,0706 δολ. ΗΠΑ και ισχυροποιήθηκε 1,6% φθάνοντας στα 86,08 γιέν.

Το γιέν υποτιμήθηκε στα 80,41 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:13 π.μ. στο Τόκιο από 80,07 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε τα 79,57, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου. Το νόμισμα υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 117,17 ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Απριλίου. Χθες το νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 116,15 ανά ευρώ, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Μαρτίου. Το δολάριο υποχώρησε στο 1,4575 ανά ευρώ από 1,4539.

Το νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε χθες κάτω από τα 80 ανά δολάριο ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τις 18 Μαρτίου, όταν τα κράτη του G7 παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος για να ωθήσουν χαμηλότερα το γιέν. Το γιέν αναρριχήθηκε στα υψηλά μεταπολεμικά επίπεδα των 76,25 ανά δολάριο ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα, εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα φέρουν στην πατρίδα τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό προκειμένου να συμβάλλουν στην ανακατασκευή από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Χθες, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, είπε ότι θα παρατηρεί από κοντά την αγορά, λέγοντας παράλληλα, ότι, η σημερινή άνοδος του γιέν δεν έχει κάποια σχέση με την αντίστοιχη του Μαρτίου, η οποία οδήγησε και στην παρέμβαση.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο πριν από τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που φαίνεται να χάνει τη δυναμική της.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,8% ενώ ο MSCI Asia Pacific των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας σημείωσε απώλειες 1%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25%. Ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ σηματοδότησε, ότι, η κεντρική τράπεζα θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να αυξήσει και πάλι το κόστος δανεισμού. Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τους κινδύνους του πληθωρισμού με μεγάλη προσοχή. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τρισέ είπε, ότι, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,8% τον περασμένο μήνα και η οικονομική ανάπτυξη απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με έναν δείκτη της Credit Suisse Group AG βάσει των swaps, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :