Μακάριος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ανακηρύχθηκε μακάριος από την Καθολική Εκκλησία, σε τελετή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στην οποία ο αριθμός των προσκυνητών, που έφτασαν από όλο τον κόσμο, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Ο Πάπας Βενέδικτος, σημερινός ποντίφικας και διάδοχος του πολωνού Κάρολ Βοϊτίλα, τον ανακήρυξε μακάριο, φορώντας τα ίδια του τα άμφια και την παπική τιάρα. Κατάμεστη από προσκυνητές, τόσο η πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσο και η οδός της συμφιλίωσης (della Conciliazione), με γιγαντοοθόνες που βοηθούν να παρακολουθήσουν την τελετή, όσους δεν μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι τις πύλες του Βατικανού.

«Ήδη πριν έξι χρόνια, την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', μπορούσαμε να αισθανθούμε τη μυρωδιά της αγιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, ο Θεός, θέλησε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, η διαδικασία αγιοποίησής του. Η ημέρα αυτή έφτασε και ο προκάτοχός μου είναι μακάριος, διότι αυτή ήταν η επιθυμία του Κυρίου», τόνισε ο πάπας Βενέδικτος, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Την περασμένη νύχτα, στο μεταξύ, πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα, πήραν μέρος στην ολονυκτία προσευχής, στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο του «Τσίρκο Μάσσιμο». Ο ενθουσιασμός τον προσκυνητών, ενισχύθηκε και από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες: τα μετεωρολογικά δελτία, που για σήμερα είχαν προβλέψει βροχοπτώσεις στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν επαληθεύτηκαν.

Ο Πάπας Ράτσιγκερ ανακοίνωσε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, στο εξής, τον νέο της μακάριο, στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία είχε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, μετά την εκλογή του από το Κογκλάβιο, το 1978.

Όλη η ιταλική πρωτεύουσα, αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας, είναι γεμάτες αφίσες του Πολωνού Πάπα. Μια φωτογραφία με την φράση - σύμβολο της πρώτης του ομιλίας, που σφράγισε και όλη την μετέπειτα πορεία του: «Non abbiate paura, aprite le vostre porte a Cristo», (σ.σ.: «Μην φοβάστε, ανοίξτε τις πόρτες σας στον Χριστό"), σύμβολο της αμεσότητας και του επικοινωνιακού χαρίσματος του θρησκευτικού αυτού ηγέτη, που παραμένει ζωντανός στη μνήμη και τις συνειδήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων καθολικών πιστών.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :