Καταδίκη της Τουρκίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι καθώς και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Έτσι δικαιώθηκαν τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους και φοιτητές, που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Εκδικάζοντας σήμερα τις προσφυγές των Γκαζιόγλου και άλλων κατά Τουρκίας καθώς και Ακγκόλ και Γκολ κατά Τουρκίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε πλήρως στην πρώτη περίπτωση τους τούρκους πολίτες που διαδήλωσαν τον Οκτώβριο του 2003 στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στο Ιράκ και στη δεύτερη, τους φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία ενός συμφοιτητή τους από τις αστυνομικές αρχές, τον Μάιο του 2002.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των συλληφθέντων πολιτών και φοιτητών και έκρινε ότι, και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Η συνολική αποζημίωση στους παθόντες ανέρχεται στο ποσό των 54.000 ευρώ, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να πληρώσει και το σύνολο των δικαστικών εξόδων.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :