Σε ιδιώτες οι θαλάσσιες έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Η κυβέρνηση προκρίνει την μέθοδο που ακολουθεί η Νορβηγία στην έρευνα και αξιοποίηση του αντίστοιχου ορυκτού πλούτου, που κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, "θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του".

Προηγήθηκε σειρά επαφών του κ.Μανιάτη την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία, με τον ομόλογό του υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, Per Rune Henriksen, καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εταειριών του χώρου (Statoil, TGS και PGS) αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Η μέθοδος των μη αποκλειστικών ερευνών είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Ερευνητικές εταιρείες πραγματοποιούν με δική τους δαπάνη τις έρευνες και πωλούν τα δεδομένα σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Το Δημόσιο παίρνει μερίδια τόσο από την πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το υπουργείο δημιουργεί σταδιακά μία εθνική τράπεζα δεδομένων από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως είπε ο κ.Μανιάτης.

Οσον αφορά τον τομέα των ερευνών, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα:
ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, με επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ» - ΕΔΕΥ
ολοκληρώθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος
ετοιμάζεται το ενιαίο νομοσχέδιο που θα πάρει την έγκριση του υπουργικού και μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :