Κοινωνική πρωτοβουλία και τολμηρές αλλαγές στο πλαίσιο υιοθεσιών

Οι κ. Λοβέρδος και κ. Καστανίδης, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, νέο συνολικό πακέτο μέτρων "κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας", που αφορούν την υιοθεσία, την ανάδοχη οικογένεια, την προστασία των ανηλίκων και τη σύσταση Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι "θα χτυπήσει τις αγκυλώσεις που δημιουργούνται στην εφαρμογή της νομοθεσίας" για τις υιοθεσίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη γραφειοκρατία και πως με νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα επισπευσθεί κατά πολύ ο χρόνος των υιοθεσιών και των διεθνών υιοθεσιών. Το όλο έργο θα αναλάβει μια αρμόδια επιτροπή, η οποία θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθεσίας από μονογονεϊκές ομοφυλικές οικογένειες.

Παράλληλα, συντάσσεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά το θεσμό της αναδοχής.

Ο κ. Καστανίδης δήλωσε:"αντί να επιβληθεί σ' έναν ανήλικο παραβάτη ένα αυστηρό αναμορφωτικό μέτρο, επιλέγεται μια οικογένεια, η οποία θα μπορούσε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά να παίρνει υπό την προστασία της ένα παιδί που είναι κακοποιημένο, εγκαταλελειμμένο ή βρίσκεται στα όρια παραβατικής συμπεριφοράς και να αγκαλιάζει αυτό το παιδί αντί να το στέλνει είτε σε μέτρα αναμόρφωσης, είτε όταν είναι κακοποιημένο και εγκαταλελειμμένο να πηγαίνει ξανά στη γνωστή ιδρυματική λογική".

Επίσης, με απόφαση των δύο υπουργών συστήνεται και ένας νέος θεσμός η "Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας" που ως στόχο θα έχει την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων, η οποία θα παρέχει, μεταξύ των άλλων, συμβουλευτική ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ακόμα θα συταθεί ένα νέο δίκτυο με την ονομασία "Ορέστης" για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας που θα συνεργάζεται με όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους στους οποίους θα συγκροτηθούν "ομάδες προστασίας ανηλίκων" που θα αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς. Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται και συνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που παρέχουν κοινωνική μέριμνα, φροντίδα και προστασία στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι παραβατικά άτομα.
Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :