Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον Στρος Καν

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση κατά εργαζομένης ξενοδοχείου της Times Square, στο Μανχάταν.

Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Στρος Καν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή αργότερα σήμερα.

Η επιχείρηση σύλληψης, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, έγινε στις 4.45 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (περίπου 1.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος), δέκα λεπτά πριν η πτήση του Στρος Καν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με προορισμό το Παρίσι. Άνδρες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης με πολιτικά μπήκαν στο τμήμα της πρώτης θέσης και συνέλαβαν τον 62χρονο Στρος Καν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Πολ Μπράουν, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας που διεξάγεται για σεξουαλική επίθεση και ανακρίνεται.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης, απόπειρα βιασμού και ομηρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν.

«Αναμένουμε ότι πρόκειται να συλληφθεί επίσημα και να του απαγγελθούν κατηγορίες μέσα σε μια ώρα», δήλωσε ο Μπράουν στις 23:15 (περίπου στις 06:15 ώρα Ελλάδας).

«Θα του ασκηθεί δίωξη για σεξουαλικό κακούργημα, απόπειρα βιασμού και ομηρία», πρόσθεσε.

Ο Στρος Καν θα δηλώσει «αθώος», μετέφερε ο δικηγόρος του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, στον Τύπο. 

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, θεωρείται ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει τον προεδρικό θώκο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έναντι του σημερινού προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Στρος Καν θα ταξίδευε στο Βερολίνο, όπου και είχε προγραμματίσει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με βασικό θέμα την ελληνική κρίση χρέους.

Οι κατηγορίες της καμαριέρας

Μια εργαζόμενη γυναίκα ως καμαριέρα στο ξενοδοχείο Sofitel, που βρίσκεται στην West 44th Street της Νέας Υόρκης, κατήγγειλε στην αστυνομία τη «βάναυση» επίθεση που δέχτηκε από τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η 32χρονη γυναίκα υποστήριξε ότι μπήκε στο δωμάτιο το Σάββατο, στις 13:00 τοπική ώρα, για να καθαρίσει, χωρίς να ξέρει ότι ο Στρος Καν δεν είχε ακόμη αποχωρήσει για το αεροδρόμιο. Ο 62χρονος Γάλλος βγήκε γυμνός από το μπάνιο, έριξε στο κρεβάτι τη γυναίκα και προσπάθησε να της επιτεθεί σεξουαλικά. Αυτή κατάφερε να ξεφύγει. Στη συνέχεια μετέφερε το περιστατικό στη διοίκηση του ξενοδοχείου και κλήθηκε η αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο ξενοδοχείο, λίγα λεπτά αργότερα, ο Στρος Καν είχε ήδη φύγει. Προφανώς ήταν πολύ βιαστικός, σχολίασε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Πολ Μπράουν, καθώς άφησε πίσω του στο δωμάτιο το κινητό του και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση.

Σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ

Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του.

Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε και εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Ο Στρος Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έντονη κριτική για τον τρόπο ζωής του Στρος Καν

Ο τρόπος ζωής του Ντομινίκ Στρος Καν έχει μπει στο στόχαστρο ορισμένων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το τελευταίο διάστημα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της εφημερίδας France Soir η οποία φιλοξένησε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο 62χρονος Γάλλος είναι «επιρρεπής» στη χλιδή, καθώς κατέχει πολυτελή σπίτια, πανάκριβα έργα τέχνης, ενώ διαθέτει πολλά χειροποίητα κοστούμια φτιαγμένα από το ράφτη του Μπαράκ Ομπάμα. Ο συγκεκριμένος ράφτης πουλά τα κοστούμια του σε τιμές που κυμαίνονται από 4.800 ευρώ έως 24.000 ευρώ!

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε και η φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να επιβιβάζεται η ελπίδα των Γάλλων Σοσιαλιστών για τον προεδρικό θώκο, σε μια πανάκριβη Porsche Panamera S. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί έξω από το σπίτι του, αξίας σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, στο Παρίσι, ενώ τον συνοδεύει η σύζυγός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :