Ο Μπιν Λάντεν νεκρός, η παγκόσμια τρομοκρατία ζωντανή

Μπορεί ο Μπιν Λάντεν να είναι νεκρός η παγκόσμια τρομοκρατία όμως παραμένει ζωντανή. Κι
ενώ οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη νίκη επί της εθνικής απειλής, όπως έχει θεωρηθεί ο Μπιν Λάντεν μετά την 9 / 11, ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ρωσίας Doku Umarov, εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος, με τους συμμάχους του από την Αλ Κάιντα.

Εκατοντάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της νίκης της Ουάσιγκτον, επί του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αργά το βράδυ της Κυριακής. Οι Αμερικανικές πρεσβείες προειδοποιούν για αντι-αμερικανική επιθετικότητα και σημειώνουν ότι ο κίνδυνος μιας επίθεσης σε οποιοδήποτε σημείο, όπου συγκεντρώνονται οι Αμερικανοί, είναι πολύ υψηλή τώρα, μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Στην Ρωσία έγιναν δύο πρόσφατες μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις: ο βομβαρδισμός του Μετρό της Μόσχας το 2010 και η έκρηξη στο αεροδρόμιο Domodedovo τον Ιανουάριο του 2011. Μάλιστα η τελευταία με στόχο όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους διεθνείς επισκέπτες.

Οι Ρωσικές αρχές, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σύνδεση του Doku Umarov και άλλων τρομοκρατών που δρουν στη Ρωσία και στο Βόρειο Καύκασο, με την Αλ Κάιντα.

Ο Doku Umarov έχει καταχωρηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες του κόσμου από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ορίσθηκε επίσης ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010. Ο Umarov ανέλαβε την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του τρένου Nevsky Express, το 2007, τις εκρήξεις στο Μετρό της Μόσχας το 2010 και την έκρηξη στο αεροδρόμιο Domodedovo τον Ιανουάριο του 2011.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν εσφαλμένα αναφέρει πολλές φορές τη δολοφονία του Doku Umarov, ως αποτέλεσμα των διαφόρων ενεργειών των Ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας. Κάθε φορά όμως που συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία μιας επιχείρησης δεν αρκούν για να αποδείξουν το θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :