Πώς ο έμπιστος βοηθός του Μπιν Λάντεν του σφράγισε τη μοίρα

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν το αποκορύφωμα μιας δεκαετίας επίπονου έργου συλλογής πληροφοριών, που καθίστούσε όλο και πιο δύσκολη η επιμονή του επικεφαλής της τρομοκρατίας, το να μην επιτρέπει δηλαδεί να είναι κανείς κοντά του ή να τον πλησιάζει ενώ χρησιμποποεί τηλέφωνο ή το διαδίκτυο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 10-χρόνου κυνηγιού, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και η CIA, συνειδητοποίησαν ότι αυτό μπορούσαν εντέλει να το εκμεταλλευτούν σαν αδυναμία αφού ο Μπιν Λάντεν για να επικοινωνήσει βασιζόταν σε κάποιους αξιόπιστους μεταφορείς ως εντολοδόχος, για τη μεταφορά και την παράδοση του υλικού, που τους όριζε κατ' επίκλησή του.
Λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, από τις ανακρίσεις όλων συληφθέντων και κρατούμενων που πραγματοποιήθηκαν στο μυστικό δίκτυο των φυλακών της CIA οι ανακριτές κατέληξαν σε έναν κούριερ που ήταν ιδιαίτερα κοντά στο Μπιν Λάντεν.
Το μόνο όνομα όμως που μπόρεσαν να μάθουν ήταν το "πολεμικό όνομα" του "Αμπού Αχμεντ αλ Κουβέιτ", ο οποίος εξακολουθούσε ακόμη να παραμένει στο παρασκήνιο και να κατορθώνει να μην καθίσταται δυνατόν να τον εντοπίσουν. Την ύπαρξή του όμως την είχαν  επιβεβαιώσει τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης
Κατά τη διάρκειά της σύλληψής του προφανώς κατά τη γνώμη πολλών, οι ανακριτές  χρησιμοποίησαν μια εικόνα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης τεχνικής συλλογής πληροφοριών η οποία έχει προκύψει από την ιστορία του θανάτου του Μπιν Λάντεν.
Και πάλι όμως δεν μπόρεσαν να μαζέψουν αρκετές πληροφορίες -ενώ τον είχαν υποβάλει σε εικονικό πνιγμό (μια τεχνική βασανιστηρίων που προσομοιάζει πνιγμό) αλλά το μόνο που αναγνώρισε ήταν οι μήνες των ταχυμεταφορών, αργότερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ανάκρισης.
Οι ανακριτές ισχυρίστηκαν πως μια ενδεχόμενη αποκάλυψη θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την υποστήριξη επιχειρημάτων κατά της χρήσης των βίαιων μεθόδων ανάκρισης, στους υπόπτους τρομοκρατίας.
Πηγή:news.sky.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :