Το Facebook "διαμορφώνει τις ειδήσεις που διαβάζουμε"

Το Facebook έχει εισχωρήσει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας που επηρεάζει ποιες ειδήσεις θα διαβάσουν στο διαδίκτυο οι χρήστες του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Όσο αυξάνεται η χρήση του για τη διαμοίραση και το σχολιασμό ειδήσεων, τόσο η επισκεψιμότητα σε ειδησεογραφικές σελίδες θα εξαρτάται από αυτό, επισημαίνει η έρευνα.

Μέσω των συνδέσμων που "ποστάρονται" από τους χρήστες του ή τις επισημάνσεις "μου αρέσει", το Facebook ενθαρρύνει τους χρήστες να επισκεφτούν και να διαβάσουν το περιεχόμενο άλλων σελίδων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τη δημοσιογραφία από το ερευνητικό κέντρο Pew, το Facebook είναι μέχρι στιγμής υπεύθυνο για το 3% της "κίνησης" σε 21 ειδησεογραφικές σελίδες. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε 5 από αυτές τις σελίδες το 6% με 8% των αναγνωστών τους προέρχονταν από το Facebook.

Σε σχέση με τη δύναμη της Google το Facebook φαίνεται να έχει μικρότερη επιρροή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Google ευθύνεται για το 30% της κίνησης στις κυρίαρχες ειδησεογραφικές σελίδες, βοηθώντας το κοινό να εντοπίσει απευθείας τις ειδήσεις. Αντίθετα, τo Facebook και άλλα μέσα διαμοίρασης, όπως το Αddthis.com, ενισχύουν την πρακτική οι άνθρωποι να βασίζονται στον κοινωνικό τους περίγυρο για να βρίσκουν ειδήσεις με περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Και αυτή η εξέλιξη αποτελεί το "μέλλον", σύμφωνα με την έκθεση: "Αν η σημαντικότερη εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας ήταν η διαδικτυακή αναζήτηση ειδήσεων, τότε ο διαμοιρασμός ειδήσεων είναι η επόμενη" αναφέρει.

Το Facebook είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης, διότι έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και κοινής χρήσης στο Διαδίκτυο. Το Twitter, λόγου χάρη, παρόλο που έχει 175 εκατομμύρια χρήστες, ευθύνεται για λιγότερο από 1% της "κίνησης" στο διαδίκτυο.

Η έκθεση του Pew βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων κίνησης στο Διαδίκτυο σε συνδυασμό με στοιχεία μελέτης της εταιρείας Nielsen, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του περασμένου έτους.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :