Η έκρηξη του ηφαιστείου Grimsvotn στην Ισλανδία έχει κλείσει τον κεντρικό αερολιμένα

Grimsvotn
Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας έχει κλείσει μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη η οποία έχει εκτοξεύσει ένα σύννεφο τέφρας, καπνού και ατμού 12 μίλια στον αέρα.
Το αεροδρόμιο και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας καθίσταται αδύνατο να λειτουργήσουν κι έτσι καμία πτήση δεν απογειώνεται ή προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Keflavik.

Μια εκπρόσωπος δήλωσε ότι το σύννεφο της τέφρα από το ηφαίστειο Grimsvotn έχει σκεπάσει την Ισλανδία, αλλά "τα καλά νέα είναι ότι δεν οδεύει προς την Ευρώπη". Είπε ότι αντ 'αυτού φυσάει βορειοδυτικά προς Γροιλανδία.

Οι υπερατλαντικές πτήσεις έχουν εκτραπεί και δεν περνούν από την Ισλανδία, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κανένα σημάδι ακόμα, ότι η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει την ευρεία αναστάτωση στις μετακινήσεις που προκλήθηκε πέρυσι, από την τέφρα του ηφαιστείου Eyjafjallajokull.

Το Grimsvotn, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ακατοίκητο παγετώνα Vatnajokull, άρχισε να εκρήγνυται το Σάββατο, για πρώτη φορά από το 2004. Ο Pall Einarsson, ένας γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι η έκρηξη του περασμένου έτους ήταν ένα σπάνιο γεγονός και πως το Grimsvotn δεν είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερο από έναν μικρό αντίκτυπο στη διεθνή εναέρια κυκλοφορία.

Eyjafjallajokull
"Η στάχτη από το Eyjafjallajokull ήταν επίμονη αδιάκοπη και λεπτόκοκκη," είπε ο Einarsson . "Η στάχτη από το Grimsvotn είναι πιο χοντρή και δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσει κίνδυνο, καθώς πέφτει στο έδαφος γρηγορότερα και δεν μένει τόσο διάστημα στον αέρα, όπως κατά την έκρηξη του Eyjafjallajokull."

Η Ισλανδία είναι μία χώρα που έχει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και οι εκρήξεις είναι συχνές. Το ηφαίστειο Grimsvotn έχει εξερράγη, επίσης, το 1998, το 1996 και το 1993. Οι εκρήξεις διήρκεσαν από μια ημέρα, μέχρι και αρκετές εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :