Jean-Claude Juncker: Υπέρ της σύστασης ανεξάρτητου φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker τάχθηκε υπέρ της πρότασης για τη σύσταση ενός οργανισμού που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ο Juncker στο Der Spiegel συγκεκριμένα δήλωσε στο Der Spiegel: "Θα χαιρέτιζα μια κίνηση των Ελλήνων φίλων μας για τη σύσταση ενός οργανισμού με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις με βάση το μοντέλο της γερμανικής Treuhandanstalt", προσθέτοντας ότι ο φορέας θα πρέπει να έχει στη σύνθεση του και ξένους εμπειρογνώμονες. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο στενά σαν να το πραγματοποιούσε η ίδια" ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλή του Eurogroup τα έσοδα για την Ελλάδα, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν εκτιμηθεί.
Η Treuhandanstalt είναι η υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών της ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1990.
Ο Juncker επαναλαμβάνει ότι το ενδεχόμενο της "ήπιας αναδιάρθρωσης" θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο εφόσον η Ελλάδα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. "Τότε θα μπορέσουμε να εξετάσουμε την επιμήκυνση στην ωρίμανση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων", δηλώνει ο Juncker.
Τέλος επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για συναίνεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων ο Juncker είπε: "Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα πρέπει από κοινού να διακηρύξουν ότι υποστηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές συμφωνίες με την Ε.Ε.".
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :