Η Ελλάδα εξετάζει έξοδο από το ευρώ λέει το Spiegel

Διαψεύδει Έλληνας αξιωματούχος, δημοσίευμα του Spiegel ότι η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές δήλωναν ότι "δεν υφίσταται τέτοιο θέμα". Ανάλογη τοποθέτηση είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg, και εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Junker, ενώ πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι "δεν υπάρχει και δεν υπήρξε σχέδιο εξόδου".

Όπως ανέφερε στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσουν μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο σήμερα το βράδυ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκπρόσωπος του Juncker, σύμφωνα με το Bloomberg, διαψεύδει το δημοσίευμα.

Το Spiegel Online επικαλείται πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. “Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη,” αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με το έγγραφο θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα “εξαφανίσει” την κεφαλαιακή τους βάση ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων της τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :