Νέες κατηγορίες κατά των κατηγορουμένων για την 11η Σεπτεμβρίου

Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν νέες κατηγορίες κατά των πέντε κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανάληψη των δικαστικών διαδικασιών στο Γκουαντάναμο, αναφέρεται σε επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες από ένωση θυμάτων των επιθέσεων της Νέας Υόρκης.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία της Δευτέρας 30 Μαΐου και προέρχεται από τον εισαγγελέα των έκτακτων στρατιωτικών δικαστηρίων του Γκουαντάναμο. Δημοσιεύθηκε από την ένωση οικογενειών θυμάτων «Οι οικογένειες της 11ης Σεπτεμβρίου για μία ισχυρή και ασφαλή Αμερική» στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, προσήχθησαν το 2008 ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου πριν οι φάκελοί τους διαβιβασθούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα. Αλλά οι κατηγορούμενοι δεν προσήχθησαν ποτέ ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς το αμερικανικό Κονγκρέσο απαγόρευσε την έλευσή τους σε αμερικανικό έδαφος.

Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την υπόθεση μίας δίκης στο πλαίσιο του Κοινού Δικαίου και ανέπεμψε τους πέντε κατηγορούμενους ενώπιον των έκτακτων στρατοδικείων.

«Η ανακοίνωση της απαγγελίας νέων κατηγοριών αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό βήμα στο πλαίσιο της διευθέτησης της πιο σημαντικής δίκης της εποχής μας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων Aclu, θεωρώντας ότι η ετυμηγορία των στρατιωτικών δικαστηρίων δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Η οργάνωση Human Rights First καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της το γεγονός ότι η δίκη δεν θα διεξαχθεί σε δικαστήριο του Κοινού Δικαίου.

Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλλονται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη είναι συνωμοσία, δολοφονία κατά παραβίαση του δικαίου του πολέμου, επίθεση εναντίον αμάχων, επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη πρόκληση σωματικών βλαβών, καταστροφή περιουσίας κατά παραβίαση του δικαίου του πολέμου, αεροπειρατεία και τρομοκρατία. Οι κατηγορίες αφορούν τους Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, Ράμζι μπεν-αλ-Σάιμπα, Αλι Αμπντ αλ-Αζίζ Αλι, Ουαλίντ μπεν Ατάς και Μούσταφα αλ-Χουσάουι για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ έχει παραδεχθεί την ευθύνη του «από το Α στο Ω» για τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2003 και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο το 2006.

Οι στρατιωτικές εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι παραδέχθηκε την ενοχή του και σε μία σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, όπως οι επιθέσεις στο Μπαλί, (2002), στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (2007), καθώς και στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ και στην αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους το 2001. Το 2007 ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ ισχυρίσθηκε ότι υπέστη βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο. Εγγραφα της CIA επιβεβαίωσαν ότι υποβλήθηκε στο βασανιστήριο του τεχνητού πνιγμού 183 φορές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :