Τουρκία-Εκλογές 2011

Υπό την ηγεσία μίας νέας και δημοφιλούς πολιτικής προσωπικότητας, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ελπίζει ότι θα βγει ενισχυμένο από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου υποστηρίζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, απέναντι στο φαβορί, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, υποστηρίζει τον μη θρησκευτικό χαρακτήρα του κράτους και τοποθετείται στην κεντρο-αριστερά, αναμένεται να κατακτήσει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν να εμποδίσει το κυβερνών AKP να εξασφαλίσει μία συντριπτική πλειοψηφία, την οποία επιδιώκει για την τρίτη κυβερνητική του θητεία.

Το CHP, το οποίο δέχεται συχνά επικρίσεις για λαϊκισμό και για ευνοϊκή στάση προς τους στρατιωτικούς, πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους των φτωχότερων στρωμάτων και φιλελεύθερους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων που φοβούνται ότι το AKP, στην εξουσία τα τελευταία εννέα χρόνια, επιδεικνύει όλο και λιγότερη πολιτική ανοχή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το CHP είναι πιθανόν να εξασφαλίσει το 30% των ψήφων, έναντι 20,8% το 2007, ενώ το εκλογικό όριο του 10% αναμένεται να εξασφαλίσουν οι εθνικιστές και οι Κούρδοι.

Αυτή η εκλογική επίδοση, εάν επιβεβαιωθεί, θα στερήσει από το AKP την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για την τροποποίηση του συντάγματος, χωρίς να αναγκασθεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση υποψιάζεται ότι το AKP επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα προεδρικό καθεστώς, κομμένο στα μέτρα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός ανέχεται όλο και λιγότερο την κριτική: επιτίθεται συστηματικά κατά των μέσων ενημέρωσης και υπερασπίζεται συστηματικά τις βιαιότητες της αστυνομίας.

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή και η αντιπολίτευση καταγγέλλει όλο και περισσότερους περιορισμούς στη χρήση του Ιντερνετ ή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Δεκάδες στρατηγοί και ναύαρχοι βρίσκονται επίσης στη φυλακή κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε πολιτικές συνωμοσίες.

Ο ηγέτης του CHP καταγγέλλει ότι το AKP μετατρέπει την Τουρκία σε αυτοκρατορία του φόβου και ότι ο Ερντογάν νομίζει ότι είναι σουλτάνος.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπόσχεται ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της κουρδικής κοινότητας, κυρίως ως προς την εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στο σχολείο.

Η σημαντικότερη πρότασή του στον κοινωνικό τομέα είναι η θέσπιση μίας οικογενειακής ασφάλειας, που θα μεταφρασθεί σε μηνιαίο επίδομα ύψους 600 τουρκικών λιρών (300 ευρώ) και θα προορίζεται για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Η αλλαγή στο CHP ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία, έπειτα από τη δημοσίευση το Ιντερνετ φωτογραφιών του κατά τη διάρκεια ιδιωτικών του στιγμών με μία γυναίκα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 62 ετών, ο επονομαζόμενος Γκάντι, εξαιτίας κάποιας μακρινής ομοιότητάς του με τον ινδό ηγέτη, έχει καλλιεργήσει τη φήμη του μαχητή κατά της διαφθοράς και κατηγορεί συστηματικά τα μέλη της τουρκικής ηγεσίας για συμμετοχή σε ανέντιμες υποθέσεις.

Υπήρξε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν εκλεγεί βουλευτής, το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια :