Πράσινο φως στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το 2013

Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ. Ευφορία αλλά και σκεπτικισμός χαρακτηρίζουν τη στάση των Κροατών έναντι της προοπτικής ένταξης.

Εάν ήταν στο χέρι των Κροατών – αν όχι όλων, αλλά τουλάχιστον ενός τμήματος – οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το 2005. Το πράσινο φως τότε όμως έπρεπε να δώσει η Κάρλα ντελ Πόντε, Αρχιεισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μόνο όταν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στο Ζάγκρεπ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο, η κρατική αντιπροσωπεία μπόρεσε να πάει στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία των Κροατών με το Διεθνές Δικαστήριο ήταν η προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Έξι χρόνια αργότερα η Κροατία κατάφερε να πάρει το πράσινο φως, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν. Και ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα του να είναι ένα άξιο μέλος της ΕΕ:
 
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε στο μέλλον. Θα έπρεπε να δούμε πως μπορεί η χώρα μας να αναπτυχθεί και να εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια.
Θα πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε τη χώρα μας ένα αξιοπρεπή και επιτυχημένο 28ο μέλος της ΕΕ.»

Οι πληγές του παρελθόντος όμως δεν έχουν πλήρως επουλωθεί, όπως λέει η Βέσνα Τέσερλιτς, επικεφαλής της κροατικής μη κυβερνητική οργάνωσης «Ντοκουμέντα –Κέντρο για την αντιμετώπιση του παρελθόντος»


«Θα πρέπει να δει κανείς την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες των θυμάτων του πολέμου. Οι δίκες συνεχίζονται και δεν έχουν τελειώσει ούτε οι μισές που αφορούν εγκλήματα πολέμου. Τα θύματα του πολέμου έχουν ακόμα δυσκολίες να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα».


Εγκληματίες και ήρωες
 
Άλλοι πάλι είναι υπερήφανοι που υπερασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη και για κάποιους από τους ανθρώπους που θεωρούνται από το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο εγκληματίες για ορισμένους Κροάτες είναι ήρωες.

Εκτός αυτού οι πολέμιοι της ένταξης στην ΕΕ θεωρούν πως οι Κροάτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα υπέρ και τα κατά. Στην αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επικρατούσε ένα κλίμα ευφορίας, το οποίο όμως σιγά-σιγά άρχισε να φθίνει. Στην αρχή πίστευαν ότι η ΕΕ ήταν η γη της επαγγελίας. Σιγά – σιγά άρχισαν να βλέπουν πως θα έχουν ευρωπαϊκές τιμές αλλά κροατικούς μισθούς. Ο μέσος μισθός στην Κροατία είναι 730 ευρώ. Υπάρχουν φόβοι ότι εξαιτίας της φιλελευθεροποίησης της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων θα αναγκαστούν οι Κροάτες να πουλήσουν δημόσια περιουσία. Μια ένταξη της χώρας προβλέπεται για το 2013 και παρά το σκεπτικισμό, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τάσσεται ακόμα υπέρ της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :