Στα 28 δισ. ευρώ η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων

Στα 28 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επικαλούμενος σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για τη μίσθωση δημόσιων μεταλλείων, σύμφωνα με τις προτάσεις ειδικών για την αξιοποίησή τους που ζήτησε η κυβέρνηση. Οι προτάσεις αφορούν 30 από τα 100 μεταλλεία του Δημοσίου, με αξία αποθεμάτων άνω των 10 δις. ευρώ, και προβλέπουν την προκήρυξη διαγωνισμών για επτά περιοχές στους νομούς Κιλκίς και Ροδόπης, για κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μεικτά θειούχα και αντιμονίτη. Επιπλέον, μόνο στη Χαλκιδική τα μεταλλευτικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12 δισ. ευρώ.


«Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο της χώρας μας», τόνισε ο κ. Μανιάτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι πωλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας (χωρίς τα αδρανή υλικά) ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ ετησίως από τα οποία τα 800 εκατ. είναι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη στον κόσμο, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου/μαγνησίτη στην Ε.Ε. Επίσης, το ελληνικό σιδηρονικέλιο καλύπτει το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανοξείδωτου χάλυβα.
Δημοσίευση σχολίου