Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα για την 5η δόση με ιδιαίτερα σκληρούς όρους

Ιδιαίτερα σκληρούς όρους περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, προκειμένου η χώρα μας να πάρει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με τα νέα μέτρα την άντληση 6,5 δισ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται να προσκρούσει στις έντονες κοινωνικές αντιστάσεις των εργαζομένων, που θα υποστούν νέο γύρο "αιματηρών περικοπών.  
Η συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους, που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 8% από την 1η Ιουλίου, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% και "κούρεμα" κατά 2%-4% των υψηλών συντάξεων.
Επίσης, η κυβέρνηση θα επιβάλλει νέα, έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με όριο τις 300-350 χιλιάδες ευρώ, σε κατόχους σκαφών αναψυχής και ΙΧ πολυτελείας άνω των 2.000 κυβικών, καθώς και σε ιδιοκτήτες κατοικιών με πισίνες.
Ιδιαίτερο πλήγμα αναμένεται να προκαλέσει σε χιλιάδες φορολογούμενους η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 6.000 ευρώ, έναντι του σημερινού 12.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς.
Νέο "μαχαίρι" στους μισθούς

Δραματικές επιπτώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων αναμένεται ότι θα προκαλέσουν οι νέες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν.
Στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, θα επιβληθεί 3% εισφορά υπέρ των ανέργων, ενώ το ίδιο ποσοστό θα επιβαρύνει και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, μειώνεται αισθητά το κίνητρο απόδοσης που ελάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τη μείωση να υπολογίζεται αναλόγως.
Παράλληλα, στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ θα επιβληθεί μεγάλη μείωση, λόγω της αύξησης του ΛΑΦΚΑ, μέχρι 40%.
Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, ενώ "μαχαίρι" θα μπει και στις υψηλές συντάξεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που έχουν βγει πρόωρα στη σύνταξη.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :