50% Έκπτωση στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

Στην ταχύτερη έξοδο οδηγεί η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο το κόστος είναι υψηλό.

Ουσιαστικά το κατά πόσον αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η εξαγορά του στρατού είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό γιατί με βάση αυτές τις εισφορές γίνεται ο υπολογισμός του ποσού για την εξαγορά.

Πάντως και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ παρέχεται έκπτωση στην εξαγορά του στρατού. Ειδικότερα:

Από το 2011 έως και το 2014 παρέχεται έκπτωση 30%, ωστόσο το κόστος παραμένει υψηλό. Σε αυτήν την περίπτωση συμφέρει η διερεύνηση των επιλογών και η πρότερη κάλυψη των πλασματικών ετών με άλλες κατηγορίες χρόνου (όπως η 5ετία που δίνεται για την προεγγραφή).

Από το 2015 και μετά η έκπτωση είναι 50% και επομένως είναι πιο "ενδιαφέρουσα" η εξαγορά του στρατού.

Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού δίνεται μια επιπλέον έκπτωση της τάξης του 15%.

Ενδεικτικά αναφέρονται το εξής παραδείγματα:

Ερώτηση: Εμπορος με 34 έτη ασφάλισης, σήμερα στην Π09 κατηγορία, έχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας. Είναι σήμερα 59 ετών. Εχει θεμελιώσει δικαίωμα;

Απάντηση: Ο έμπορος του παραδείγματος εφόσον υποβάλει το αίτημά του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 θα προσμετρήσει τη στρατιωτική υπηρεσία του ως να έχει αναγνωρισθεί πριν από το τέλος του 2010. Ετσι θα θεωρηθεί ότι έχει θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60 με 35 έτη.

Δεν θα έχει όμως την έκπτωση του 30% και θα πρέπει να καταβάλει 390 ευρώ περίπου για κάθε μήνα που θέλει να αναγνωρίσει. Αυτό είναι και το συμφέρον να κάνει.

Ερώτηση: Εμπορος με 31 έτη ασφάλισης, σήμερα στην Π09 κατηγορία, έχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και 4 έτη σπουδών. Είναι σήμερα 59 ετών. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Ο έμπορος του παραδείγματος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα με τις παλαιότερες διατάξεις. Τον συμφέρει επομένως να αναγνωρίσει τα έτη των σπουδών σε αντίθεση με αυτά του στρατού, καθώς για τα πρώτα θα καταβάλει 165 ευρώ τον μήνα, ενώ για τη θητεία 275 ευρώ τον μήνα. Φτάνοντας το 2011 τα 35 έτη ασφάλισης θεμελιώνει με αυτόν τον τρόπο δικαίωμα για... έξοδο στα 60 με συνολικά 36 έτη.

Εξαγορά τεσσάρων πλασματικών για το 2011
Η θεμελίωση δικαιώματος συντα­ξιο­δό­τησης είναι και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να αποφύγουν τις απότομες αλλαγές στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Ο δρόμος προς τη θεμελίωση περνά σε κάθε περίπτωση από την εξαγορά πλασματικών ετών. Και αυτό γιατί η θεμελίωση στον ΟΑΕΕ γίνεται με τη συμπλήρωση 35 ετών στην ασφάλιση. Ετσι, όσοι υπολείπονται από ένα έως τέσσερα έτη μπορούν από φέτος να φτάσουν στην κατοχύρωση, αλλά και όσοι υπολείπονται περισσότερα να το επι­χειρή­σουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι πιο συμφέρουσες επιλογές στην αναγνώριση πλασματικών ετών και τη χρήση τους για θεμελίωση ξεκινούν από τους επιδοτούμενους χρόνους. Είναι δωρεάν και χρειάζονται μια απλή βεβαίωση.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο χρόνος επιδότησης στον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, ο χρόνος επιδότησης ασθένειας αλλά και ο χρόνος γονικής άδειας. Οι χρόνοι αυτοί σαφώς έχουν συμπληρωθεί κατά τη διάρκεια μισθωτής εργασίας. Αυτό όμως δεν παίζει καμία σημασία. Προσμετρούνται κανονικά. Ακο­λούθως οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού πρέπει να διακρίνουν εάν μπορούν να εκμεταλλευθούν κενά εργασίας ή τον χρόνο των τέκνων. Αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χρόνοι κοστίζουν 165 ευρώ τον μήνα και είναι σαφώς οικονομικότεροι από εισφορές που σήμερα καταβάλλει ο ασφαλισμένος -υποψήφιος προς εξαγορά.

Τέλος, ο χρόνος προεγγραφής όπως άλλωστε και ο στρατός (που αναφέρεται χωριστά) αποτελούν τις πιο επιβαρημένες οικονομικά επιλογές, αφού η εξαγορά αποτιμάται στο ύψος των σημερινών καταβαλλόμενων εισφορών από τον ασφαλισμένο. Ετσι, παρά το γεγονός ότι είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμες πηγές χρόνου, είναι σε κάθε περίπτωση και οι λιγότερο οικονομικές.

http://www.enimerwsi.com/2011/06/50.html#ixzz1OzpLemMc 

Δεν υπάρχουν σχόλια :