Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν για την Ελλάδα

Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση που διέρχεται αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο, κ. Μέρκελ.
Τόνισε πως η οικονομική κρίση που παρατηρείται στα βιομηχανικά κράτη και η κρίση χρέους στην Ευρώπη, αποτελούν πολύ δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο, αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι δυνατό να....
προκαλέσουν παγκόσμια αναταραχή και να οδηγήσουν την διεθνή οικονομία σε «ανεξερεύνητα και άγνωστα ύδατα», υπογράμμισε.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για να διευκολύνουν την Ελλάδα να αυξήσει το επίπεδο ρευστότητας της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε το επίπεδο δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο να αποφασίσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, συγκρίνοντάς τες με τις προσπάθειες της δικής του διοίκησης για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Οι προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη, φέρνουν στη μνήμη μου τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εμείς στο να προωθήσουμε επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ή στο να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη και ο τρόπος αντιμετώπισης της, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την εμπέδωση της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας. «Φανταστείτε», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα, «εάν θα πρέπει να λάβεις αποφάσεις συνδυάζοντας τις απόψεις 27 χωρών, σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα κάποιου άλλου».

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιλύσει το πρόβλημα χρέους, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα προσβλέπει στη βοήθεια των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους. Η Γερμανία θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της λύσης στο πρόβλημα, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, όπως είπε, η χώρα του θα συνεργαστεί στις προσπάθειες για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, μέσα και από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προειδοποίησε μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αν υπάρξει στην Ευρωζώνη ένα «ανεξέλεγκτο σπιράλ» και χρεοκοπία σε κάποιο κράτος. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι καλές ιδέες θα μπουν στο τραπέζι», είπε.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους.

«Αν μία χώρα είναι σε κίνδυνο και κατά συνέπεια κινδυνεύει όλο το ευρώ, είναι στο συμφέρον κάθε μίας χώρας να δει ότι δεν κινδυνεύει η κοινή νομισματική περιοχή. Θα δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται αυτή η βιωσιμότητα», επισήμανε.

Δήλωσε ακόμη βέβαιη ότι η Ουάσιγκτον θα εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις της όπως κάνει και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :