Η Βρετανία προειδοποιεί: Η τροφική αλυσίδα κινδυνεύει να δηλητηριαστεί από τρομοκρατικές ομάδες

Σύμβουλοι ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει πως τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλούνται στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκονται υπό αυξανόμενη απειλή μαζικών δηλητηριάσεων από τρομοκρατικές ομάδες.
 
Οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι έμποροι λιανικής πώλησης δήλωσαν ότι ο τομέας τους είναι εξαιρετικά ευάλωτος και εκτεθειμένος σε επιθέσεις ομάδων με ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα οι οποίες ενδέχεται να επιδιώξουν να προκαλέσουν εκτεταμένες απώλειες και διαταραχές μέσω δηλητηρίασης των τροφίμων.
 
Η προειδοποίηση εκδόθηκε από το Κέντρο για την Προστασία των Εθνικών Υποδομών (CPNI), το οποίο λειτουργεί ως τμήμα της Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Βρετανία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για την έξαρση των θανατηφόρων κρουσμάτων του E.coli στη Γερμανία, τονίζοντας τον ευάλωτο χαρακτήρα της τροφικής αλυσίδας και το πόσο γρήγορα μπορούν να εξαπλωθούν τα βακτήρια.
 
Το εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος E.coli έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 18 ανθρώπους, αφήνοντας πάνω από 1.800 σοβαρά αρρώστους ενώ ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος.
 
Στη Βρετανία ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα 7 κρούσματα ενώ στη Γερμανία χθες το βράδυ ζητήθηκε από ομάδα γιατρών να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σκόπιμης εξάπλωσης των βακτηρίων.
 
Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ), με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων να το αποκαλεί "μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη η οποία έχει αναφερθεί ποτέ στην Γερμανία".
 
Ο γιατρός Klaus-Dieter Zastrow, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου για την υγιεινή στο νοσκομείο Vivantes του Βερολίνου, είπε: "Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένας τρελός εκεί έξω ο οποίος σκέφτεται «Θα σκοτώσω μερικούς ανθρώπους ή θα προκαλέσω σε 10.000 ανθρώπους διάρροια...». Είναι μέγα λάθος να αμελούμε και να μη διερευνούμε αυτή την πιθανότητα."
 
Το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ) προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως σε αυτήν την επιδημία, το 87% των προσβληθέντων είναι ενήλικες, ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες. Αυτή η μορφή του Ε. coli προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη νεφρική λειτουργία ενώ επηρεάζει και το αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :