«Πραγματική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας ζητά ο Στάινμπρικ



Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ ζήτησε μία «πραγματική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας και μία «ασπίδα διάσωσης» για επισφαλείς τράπεζες.

«Μια ‘ήπια’ αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων θα δώσει μόνο μια μικρή ανάσα», λέει ο κ. Στάινμπρικ στην αυριανή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας DIE ZEIT . «Από καιρό πλέον το ζήτημα δεν είναι το ‘εάν’ αλλά το 'πως' για μία πραγματική διαγραφή χρέους», λέει ο κ. Στάινμπρικ, σημειώνοντας ότι χωρίς διαγραφή χρεών η Ελλάδα «δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τις συμφορές της».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ για μία εξάδα «αποδείξιμες μεταστροφές ή πιρουέτες» στην ευρωπαϊκή της πολιτική, εξαιτίας των οποίων οι χρηματαγορές δεν πήραν σαφή μηνύματα, όπως λέει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προτείνει μια «πρωτοβουλία άμεσης διασφάλισης» των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην πληγούν τόσο σκληρά από ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Αυτό «μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο συμφέρον από μία συνεχή δανειοδότηση της Ελλάδας με αυξημένα ρίσκα μη αποπληρωμής», υποστηρίζει ο κ. Στάινμπρικ. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :