Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο

Τους λόγους για τους οποίους ζητά ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου που κατά την διάρκεια της ομιλίας του προανήγγειλε δημοψήφισμα για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών το Σεπτέμβριο.

"Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης επειδή η χώρα βρίσκεται σε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Και την ζητώ, όπως ζητώ και την
εθνική συνεννόηση πάνω σε συγκεκριμένα βασικά σημεία", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και προχώρησε στην ανάλυση των "βασικών πυλώνων της συνεννόησης"

1. Η λήξη της κηδεμονίας: "Το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα που μας θέτει υπό ιδιότυπη κηδεμονία. Και πρέπει, πρώτοι εμείς να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν με το να διώξουμε το ΔΝΤ, τους εταίρους και την τρόικα. Είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε την κατάσταση, εμείς οι Ελληνες, ώστε να πάψουμε να στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις.

2. Η διαχείριση του χρέους. Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε τρείς επιλογές. Χρεοκοπία και στάση πληρωμών. Εξοδο από το ευρώ και στάση πληρωμών. Βοήθεια από το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό και διαπραγμάτευση σε έναν δύσκολο αλλά οργανωμένο δρόμο γι ανα βγούμε από την κρίση. Χωρίς τον μηχανισμό στήριξης θα πηγαίναμε κατευθείαν το ΔΝΤ. Προσπάθησα να αφυπνίσω τους ευρωπαίους εταίρους να μας στηρίξουν. Στην αρχή βρήκα πόρτες κελιστές. Κανείς δεν μας άκουγε. Κανείς δεν μας πίστευε. Εδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Τη μάχη αυτή την κερδίσαμε. Με ειλικρίνεια σας λέω ότι από τότε ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσθεώρητο. Από τότε ξεκίνησαν μελέτες και αθόρυβες διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ. Ακόμα και αν έχουμε επιτυχή έκβαση, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει τελειώσει. Ομως η βασική επιλογή της αντιμετώπισης του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους μας, είναι η δεύτερη βάση πάνω στην οποία ζητώ ανανέωση της εμπιστοσύνης και εθνική συνεννόηση.

3. Οι διαρθρωτικές αλλαγές: Το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμτπωμα και όχι τα αίτια. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στις αιτίες, και αυτές να χτυπήσουμε;. Για μας στη ρίζα του προβλήματος είναι η ανισότητα στην κατανομή των πόρων και η κακοδιαχείσιση του δημόσιου πλούτου. Εχουμε ένα κοστοβόρο, υπέρογκο, γραφειοκρατικό και αδιαφανές κράτος που κάθε άλλο παρά συνεισέφερε στην βιώσιμη ανάπτυξη. Και σε αυτό βοήθησε και ο εύκολος δανεισμός, λόγω ευρώ, που οδήγησε σε επιχειρήσεις - φούσκα και όχι στην ανάπτυξη υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία.
ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :