Τζον Λίπσκι: Η κρίση της Ελλάδας οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν οφείλεται στο επίπεδο του χρέους της, αλλά στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική της "απομόνωση" στην ευρωζώνη, και το διασπασμένο φορολογικό της σύστημα, σύμφωνα με τον προσωρινό γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζον Λίπσκι.

"Το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας που έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις", δήλωσε ο Λίπσκι στο Βερολίνο μετά από συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση του ελληνικού χρέους.

"Το φορολογικό σύστημα είναι διασπασμένο στη βάση του. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορθωθεί. Δεν είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε ομιλία του στην Αμερικανική Ακαδημία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Κατά τον κ. Λίπσκι, η ελληνική οικονομία απέτυχε να επωφεληθεί από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και είναι στην πραγματικότητα "απομονωμένη" στους κόλπους της.

Οι Έλληνες "είναι στη θεωρία στην ενιαία αγορά, αλλά στην πράξη έχουν μείνει απ' έξω. Το ποσοστό των εξαγωγών τους στο ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στη ζώνη του ευρώ", σημείωσε.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :