Πρόκληση η παρουσία Κίσινγκερ σε γάμο ελληνοαμερικάνου μεγιστάνα

Στον γάμο της κορης του Ελληνοαμερικανού κροίσου Τζον Κατσιματίδη παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ προκαλώντας ποικίλα σχόλια στους κόλπους της ομογένειας.

Ο γάμος ετελέστη χθες στην Νέα Υόρκη μεταξύ της κόρης του ομογενούς επιχειρηματία, Άντριας και του εγγονού του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, Έντουαρντ Νίξον Κοξ.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο «μάγος της αμερικανικής διπλωματίας» ειχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την προεδρία Νίξον και θεωρείται ότι ήταν εκ των παρασκηνιακών πρωταγωνιστών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Η είδηση της παρουσίας του Χένρι Κίσινγκερ στον γάμο προκάλεσε αμηχανία στους κόλπους της ομογένειας και έγινε γνωστή, αρχικά απο κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αργότερα απο Ελληνοκύπριους παράγοντες οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσα απο το ομογενειακό λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Χένρι Κίσινγκερ, σε ένα απόσπασμα ομιλίας του σε τη βράβευσή του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, που διεξήχθη  τον Σεπτέμβριο του 1994 είχε πει:  «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Τζον Κατσιματίδης είναι γνωστός στη Νέα Υόρκη ως ιδιοκτήτης της επιτυχημένης αλυσίδας σουπερμάρκετ «Gristedes». Γιος φαροφύλακα, γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, ταξίδεψε με τους γονείς του από τα Δωδεκάνησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Η New York Times εκτίμησε πρόσφατα οτι η περιουσία του ανέρχεται στα 3,8 δισ. δολάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :