Μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα και αύξηση στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία

Μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα και αύξηση στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία καταγράφουν τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπηρεσία, το 2010 οι Έλληνες αγόρασαν γερμανικά προϊόντα συνολικής αξίας 5,9 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 2010 οι εισαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10,2 % σε σχέση με το 2009. Η πτώση είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι πέρσι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και συγκεκριμένα της τάξης του 15,5 %.

Από την 23η στην 33η θέση

Στην κατάταξη των χωρών που εισάγουν γερμανικά προϊόντα η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από την 23η στην 33η θέση. Συνολικά μόλις το 0,6 % των γερμανικών εξαγωγών διοχετεύεται στην Ελλάδα, ένα ιδιαίτερα μικρό και αμελητέο ποσοστό για τις γερμανικές εξαγωγές. Στις πρώτες θέσεις των προϊόντων Made in Germany που εισάγει η Ελλάδα βρίσκονται μηχανές/μηχανήματα και εξαρτήματα με την συνολική αξία των προϊόντων αυτών να αγγίζει τα 693 εκατομμύρια ευρώ, ηλεκτροτεχνικά προϊόντα αξίας 653 εκατομμυρίων ευρώ και φαρμακευτικά αξίας 562 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα μειώθηκαν, στον αντίποδα αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη χρονιά οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία. Συγκεκριμένα κατεγράφη μια αύξηση της τάξης του 13,4 % σε σχέση με το 2009. Η αξία των ελληνικών προϊόντων που εισήχθησαν ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ. Κύρια ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα προς τη Γερμανία είναι φαρμακευτικά σκευάσματα (338 εκατομμύρια ευρώ), προϊόντα ένδυσης(172 εκατομμύρια ευρώ) και φρούτα (150 εκατομμύρια ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :