Οι διαδικασίες για ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα είναι ίσως το πιο κρίσιμο για το μέλλον της χώρας και αυτό γιατί η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα υπουργική σύνθεση ή σε διαφορετική περίπτωση να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία και εκλογές.
Ακολουθώντας κατά γράμμα τον κανονισμό της Βουλής και στην περίπτωση που αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι οι νέοι υπουργοί ορκιστούν στο προεδρικό μέγαρο και το απόγευμα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζητήσει επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ψήφο εμπιστοσύνης γα την νέα υπουργική σύνθεση τότε η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης.

Με τον τρόπο αυτό το Σάββατο ξεκινούν οι διεργασίες στο κοινοβούλιο οι οποίες διαρκούν τρείς ημέρες. Την Δευτέρα, τρίτη και τελευταία ημέρα των διαδικασιών, πραγματοποιείται η ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα δείξει εάν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Όμως, δεν αποκλείεται να έχουμε απόκλιση από το γράμμα του κανονισμού της Βουλής ώστε η συνεδρίαση της ολομέλειας να ξεκινήσει την Παρασκευή καιτο αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης να το γνωρίζουμε την Κυριακή το βράδυ.

Πάντως, με τον τρόπο αυτό διακόπτονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Να σημειωθεί πως σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων ξεκίνησε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου η οποία θα ολοκληρώνονταν την ερχόμενη Παρασκευή. Όμως, χωρίς υπουργό Οικονομικών δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διεργασία του νομοσχεδίου.
Με τον τρόπο αυτό το μεσοπρόθεσμο θα επανενταχθεί στις διαδικασίες της Βουλής, από την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα με νέο υπουργό Οικονομικών και αυτό μόνο στην περίπτωση που η καινούρια υπουργική σύνθεση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Δημοσίευση σχολίου