Ναι από την Γερμανική Βουλή στην Ελληνική βοήθεια - Δραματική ομιλία Σόιμπλε

Βασική προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας είναι, σύμφωνα με το έγγραφο, η συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Πράσινο φως από την Μπούντεσταγκ (Οµοσπονδιακή Βουλή).

Η γερμανική βουλή ενέκρινε στις 11:30 ώρα Ελλάδας με άνετη πλειοψηφία ψήφισμα των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU CSU FDP για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή. "Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή", τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου. Χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών με βαρύτατες συνέπειες και παγκόσμια ρίσκα λόγω μετάδοσης της κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε δεν ανέφερε το εύρος που θα έχει το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης. Τόνισε όμως ότι προϋπόθεση" είναι η ανάληψη πρόσθετων προσπαθειών από την ίδια την Ελλάδα καθώς και συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Πρέπει να υπάρξει μια "δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους και το χρηματοπιστωτικό τομέα" είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν απλά να μετακυλύουν τις δικές τους ζημιές στην πλάτη των φορολογουμένων. "Εάν κερδίσουμε χρόνο με ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση του προβλήματος είναι αναπότρεπτη", είπε ο κ. Σόιμπλε.
 
Ο Γερμανός υπ.Οικονομικών δήλωσε ότι σέβεται τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Οι επιφυλάξεις αυτές πρέπει να ληφθούν "σοβαρά υπόψη", είπε ο κ. Σόιμπλε. Μία κοινή επιτροπή εργασίας αναζητά ένα στενό διάδρομο ανάμεσα στην ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και την αποτροπή των αρνητικών αντιδράσεων στις χρηματαγορές που φοβάται η ΕΚΤ, είπε ο κ. Σόιμπλε. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ανταλλαγής ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας που θα δώσουν μια ανάσα επτά ετών για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών είπε ο κ. Σόιμπλε. Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει "εξαιρετικές προσπάθειες" εξυγίανσης, αλλά απαιτούνται ,όπως είπε, περισσότερα και κυρίως επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Δημοσίευση σχολίου