Παπανδρέου:"Όχι" πρόωρες εκλογές - "Ανοιχτός" σε δημοψήφισμα

Με ζητούμενο την εσωκομματική συναίνεση και σημείο τριβής τις αλλαγές στο φορολογικό, συνεχίζεται η μαραθώνια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέκλεισε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά όχι και διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Πρώτος στόχος κατά τον πρωθυπουργό είναι η αποφυγή της χρεωκοπίας. Δεύτερη στρατηγική επιλογή αποτελεί η παραμονή στο ευρώ και τρίτη η αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πώς δεν είναι αποδεκτή η λογική των επιτρόπων καθώς αυτό -όπως είπε- μειώνει την αξιοπρέπειά μας, ενώ κάλεσε σε συνεργασία τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να διαπραγματευθούμε όπως τόνισε όλοι μαζί με τους εταίρους μας, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αλλά και τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για τον περιορισμό του ελλείμματος, θα συζητηθούν εκ νέου το πρωί της Τρίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών και το απόγευμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μεθαύριο Τετάρτη, και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας.

«Είναι εκβιαστικό και ψεύτικο το δίλημμα, ψηφίστε το Μεσοπρόθεσμο αλλιώς θα έρθει η χρεοκοπία», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Επανέλαβε οτι για τη ΝΔ το μόνο που υπάρχει είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν προαναγγέλλοντας οριστικοποίηση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου προς τη χώρα μας πριν από τις 20 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη συναίνεσης, δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα ενώ απέκλεισε εκ νέου ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.
Νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα προετοιμάζουν ΕΈ και ΔΝΤ σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκυ.

"Η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί"


Η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά παραμένει ως «διακύβευμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι και αυτός του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων.

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα Μ.Μ.Ε.. «Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος είτε είναι οι Επίτροποι είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής» .

Δεν υπάρχουν σχόλια :