ΔΝΤ: Κλοπή στοιχείων για την Ελλάδα από "κυβερνητικό" χάκερ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα ΜΜΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε επίθεση από "χάκερς" οι οποίοι υπέκλεψαν στοιχεία τα οποία αφορούν και τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας του Ταμείου μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
 
Το ανησυχητικό είναι ότι πηγές του ΔΝΤ αρμόδιες για τα ηλεκτρονικά συστήματα ανέφεραν ότι η επίθεση είναι πιθανό να προήλθε από ξένη κυβέρνηση!
 
Η επίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού έγινε πριν τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά τα αρμόδια στελέχη ενημέρωσαν του υπαλλήλους του οργανισμού και το διοικητικό συμβούλιο μόλις την περασμένη Τετάρτη!

Όπως ανέφεραν ανεπίσημα πηγές του Ταμείου, η επίθεση είχε ξεκινήσει πριν από μήνες και ότι ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και σοβαρή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι το Ταμείο είναι πλήρως λειτουργικό κι ότι ερευνούν το συμβάν, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. 
 
Επιπλέον, έγινε προσπάθεια από τα ΜΜΕ να επικοινωνήσουν με τη CIA και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) αλλά δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, ενώ το FBI δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει σχόλια προς το παρόν επί του θέματος.

Με βάση τις μέχρι στιγμής ανταποκρίσεις, η επίθεση είναι πιθανόν να έγινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που περιείχε ιούς. Για το λόγο αυτό έγινε άμεση σύσταση προς όλο το προσωπικό να μην ανοίγει μηνύματα από αγνώστους παραλήπτες. Ακόμη, διακόπηκε η ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προ ημερών υπήρξε και ανακοίνωση από ομάδα «χάκερς», με την ονομασία Ανώνυμοι – Anonymous, που καλούσε όλους τους «συναδέλφους» τους παγκοσμίως, να οργανώσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά του ΔΝΤ προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που λαμβάνει η διεφθαρμένη ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Χόλεϊ δήλωσε ότι δεν πιστεύουν πως η ομάδα έχει σχέση με το γεγονός.

Τα στοιχεία που κλάπηκαν μπορούν να αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ταμείο είναι σε εξέλιξη. Τα δεδομένα που κλάπηκαν μπορεί να περιέχουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με άμεσες πολιτικές συνέπειες.

Επειδή το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα, εφόσον δεν έχει γίνει, και να υπάρξει σχετική ανακοίνωση επί του θέματος. Αναμένονται λοιπόν οι δηλώσεις Τύπου της κυβέρνησης.
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια :