Η έκρηξη ηφαιστείου στη Χιλή προκαλεί σύννεφο τέφρας

Ένα ηφαίστειο που βρισκόταν σε αδράνεια για δεκαετίες εξερράγη στη Χιλή στέλνοντας ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας περισσότερο από 6 μίλια ψηλά, πάνω από τις Άνδεις.

Με τη βοήθεια των ανέμων το νέφος έφτασε στο Σαν Κάρλος ντε Μπαριλόκε στην Αργεντινή με αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο της περιοχής.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο παρέμενε ανενεργό από το 1960.

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στο Caulle Cordon της νότιας Χιλής, ανάγκασε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους να εκκενώσουν την γύρω περιοχή.

Οι αρχές αρχικά δήλωσαν πως πρόκειται για το ηφαίστειο Πουγέγουε, αλλά αργότερα είπαν ότι η έκρηξη έγινε περίπου 2 ½ μίλια από την κορυφή του ηφαιστείου που αρχικά νόμισαν.

Το Σάββατο το απόγευμα άρχισε το ηφαίστειο να εκρήγνυται και το το ίδιο βράδυ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο στερεό φλοιό της γης σχηματίστηκε μια ρήξη μήκους μεγαλύτερη από έξι μίλια.

Οι αρχές το πρωί του Σαββάτου έθεσαν αμέσως την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού μετά από τις πρώτες σεισμικές αναταραχές. Η Εθνική Υπηρεσία Επειγουσών Αναγκών είπε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 230 δονήσεις την ώρα.

Η ηφαιστειακή αλυσίδα της Χιλής με περίπου 2.000 ηφαίστεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ινδονησία. Περίπου 50 με 60 από τα ηφαίστεια αυτά έχουν ιστορικό εκρήξεων και άλλα 500 θεωρούνται ως εν δυνάμει ενεργά.
 
Οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν δει να βγαίνει λάβα από το ηφαίστειο, αλλά μόνο ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει έντονη η μυρωδιά του θείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :