ΝΑΤΟ - Ρωσία : Αδιέξοδο στην αντιπυραυλική ασπίδα

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία απέτυχαν την Τετάρτη να σπάσουν το αδιέξοδο σε σχέση με την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να παραπονιέται ότι τα αιτήματα της Μόσχας πέφτουν «εις ώτα μη ακουόντων».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Ρώσου ομόλογού τους στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν απέρριψε το ρωσικό αίτημα για νομική εγγύηση ότι το έργο δεν έχει ως στόχο τη Ρωσία.

«Θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να εμπλακεί σε μια θετική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να εστιάσει στις πραγματικές προκλήσεις ασφάλειας αντί σε φαντάσματα του παρελθόντος που δεν υπάρχουν πλέον», ανέφερε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ συμφώνησε σε Συνέδριο το ΝΑΤΟ το Νοέμβριο έτσι ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με τον πρώην αντίπαλο του επί Ψυχρού Πολέμου για ένα σύστημα προστασίας του ευρωπαϊκού πληθυσμού από την απειλή βαλλιστικών πυραύλων.

Υπό το φόβο ότι το σύστημα θα υπέσκαπτε το πυρηνικό της αναχαιτιστικό πρόγραμμα η Ρωσία έχει ζητήσει μια νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι η ασπίδα δεν θα στραφεί προς τη Ρωσία.

Η Δυτική Συμμαχία έχει επίσης απορρίψει την πρόταση του Ρώσου Προέδρου να διαμοιραστεί η ευρωπαϊκή ήπειρος σε τμήματα στρατιωτικής ευθύνης με τον κ. Ρασμούσεν να λέει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να κρατήσουν τα συστήματα τους ξεχωριστά.

«Το ΝΑΤΟ δεν μας ακούει προς το παρόν», είπε ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας Anatoly Serdyukov, προσθέτοντας ότι «η θέση του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή για τη Ρωσία». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Ρωσία ακόμη ελπίζει στην εξεύρεση συμφωνίας.

Παρά την έλλειψη προόδου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως το επόμενο συνέδριο του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί από τις ΗΠΑ τον Μάιο του 2012.

«Οι Ρώσοι έχουν τις θέσεις τους και τα συμφέροντα τους, εμείς έχουμε τις θέσεις μας και τα συμφέροντα μας και τώρα η πολιτική πρόκληση είναι να κτίσουμε μια γέφυρα και έχουμε ακόμα κάποιο χρόνο», ανέφερε ο κ. Ρασμούσεν.
www.cypruslivenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :