Οι Αλβανοί "παίζουν παιχνίδι" στη διακυβέρνηση των Σκοπίων

Σκόπια: Το κυβερνητικό σχήμα καθορίζει το αλβανικό κόμμα DUI 
Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο αλβανικός παράγοντας, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των Σκοπίων της 5ης Ιουνίου, είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Δυτικοευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι ο αλβανικός πολιτικός παράγοντας, ιδιαίτερα το κόμμα DUI, βρίσκεται στο κεντρικό παιχνίδι που πυρετωδώς άρχισε για το νέο κυβερνητικό σχηματισμό της πΓΔΜ.

«Το DUI, αλλά, και έτερο αλβανικό κόμμα DPA, μπορούν από κοινού να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων τους. Ο Αλί Αχμέτι τώρα παίζει με το παιχνίδι του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και να επιβάλλει τους όρους του για τη διαμόρφωση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, ώστε να παρουσιάσει μια νέα, διαφορετική, εικόνα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε την ανωνυμία του, αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο για έναν ρόλο στο κόμμα του Τάτσι, το DPA, το οποίο θα μπορούσε να προτείνει έναν ευρύτερο συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε περίπτωση αποτυχίας για συνασπισμό των κομμάτων VMRO-DPMNE και DUI.

Το αλβανικό κόμμα, DUI, βρίσκεται σε αναμονή για πρόταση συνεργασίας με το κόμμα του Γκρούεφσκι, αποκλείοντας οποιαδήποτε συμμετοχή άλλου κόμματος σε ενδεχόμενο συνασπισμό.

Σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του συνασπισμού θα μπορούσε να έρθει ( το DUI) σε συνεργασία και με άλλα μέρη της αντιπολίτευσης για συνασπισμό με το SDSM το οποίο κατέλαβε 42 έδρες και θα μπορούσε να ενταχθεί στο παιχνίδι για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου 2011, το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE, κέρδισε 56 έδρες, ενώ απαιτούνταν ακόμη 5 έδρες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το DUI κέρδισε 15 έδρες και το VMRO-DPMNE σε περίπτωση σχηματισμού κυβερνητικού σχηματισμού θα είχε 71 έδρες. Το σοσιαλιστικό κόμμα, SDSM, έχει κερδίσει 42 έδρες και το αλβανικό DPA 8, ενώ το RDK 2.
Πηγή: ina-online
www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :