ΕΚΤ: Ναι σε εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών

Η ΕΚΤ δεν διαφωνεί επί της αρχής με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα – δριμεία κριτική στη σχεδιαζόμενη νέα βοήθεια από τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Η ΕΚΤ δεν διαφωνεί επί της αρχής με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα υπογράμμισε σε σημερινή του συνέντευξη προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ. Η συμμετοχή όμως θα πρέπει να δρομολογηθεί σε εθελοντική βάση. Ενδεχόμενη στάση πληρωμών, ακόμη και μερική, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Γιούργκεν Σταρκ τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια μόνον εάν υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση». Για την παροχή νέας βοήθειας «η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει περισσότερα». Ο ίδιος δεν διαβλέπει κινδύνους για το κοινό νόμισμα εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κριτική Φέρχοφσταντ
 
Δριμεία κριτική στη σχεδιαζόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Die Welt υπογραμμίζει ότι «η υιοθέτηση νέων πακέτων βοήθειας δεν μπορεί να είναι η λύση της ελληνικής κρίσης. Η νέα βοήθεια δεν πρόκειται να πείσει τις αγορές καθώς έρχεται πολύ αργά και είναι μονόπλευρη». Πέραν των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που ζητούν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Δεν είναι λύση το να ρίχνουμε απλώς ακόμη περισσότερα δις». Όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γκι Φέρχοφσταντ υποστηρίζει ότι οι τελευταίοι θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα στη διάσωση της Ελλάδας. Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να ανταλλάξουν οι ιδιώτες μεγάλο μέρος των ομολόγων τους με ευρωομόλογα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :