Θαυματουργό χάπι για την καρδιά

Αναγέννηση της καρδιάς υπόσχεται ένα πειραματικό φάρμακο Βρετανών επιστημόνων που μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα σε μόλις μία δεκαετία. Υστερα από κάποιο καρδιακό επεισόδιο οι βλάβες που υφίσταται η καρδιά θεωρούνταν μέχρι σήμερα μόνιμες, ωστόσο ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι εάν το φάρμακο θυμοσίνη βήτα-4 χορηγηθεί πριν από ένα έμφραγμα, αναγεννά την καρδιά.

Το εν λόγω πρωτεϊνικό μόριο είχε εντοπιστεί από την ίδια ομάδα στο ψάρι-ζέβρα, το οποίο μπορεί να επουλώσει έως και 20% των βλαβών της καρδιάς του σε λίγες εβδομάδες. Αφού δοκίμασαν το φάρμακο σε ποντίκια, στα προγονικά κύτταρα (προέρχονται από το σπλαγχνικό περικάρδιο), παρατηρήθηκε "βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης της καρδιάς, στην ικανότητά της δηλαδή να εξωθεί το αίμα κατά 25%", όπως δήλωσε ο επικεφαλής, καθηγητής Πολ Ρίλεϊ. Επιπλέον η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Nature", έδειξε μείωση του ουλώδους ιστού και πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς.

Ωστόσο, απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι η χορήγησή του πριν από το επεισόδιο, τόνισαν οι ερευνητές, με τον επικεφαλής να εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον "ένας ασθενής που γνωρίζει ότι εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου θα μπορεί να λαμβάνει ένα χάπι που θα ενεργοποιεί και θα προετοιμάζει την καρδιά. Ετσι, εάν υποστεί κάποτε επεισόδιο, η βλάβη θα αποκαθίσταται".

Δεν υπάρχουν σχόλια :