Φόβοι συγκρούσεων στη θάλασσα της νότιας Κίνας

Συγκρούσεις είναι πιθανόν να ξεσπάσουν στη θάλασσα της νότιας Κίνας εξαιτίας των εδαφικών διαφορών των κρατών στην περιοχή, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, στη διάσκεψη για αμυντικά θέματα που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.

"Φοβάμαι πως, χωρίς κανόνες στο τραπέζι θα υπάρξουν συγκρούσεις" στη θάλασσα της Κίνας, τόνισε ο Γκέιτς ενώπιον των ασιατών ομολόγων του, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συγκρούσεις "δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός".

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό, είναι επιτακτική ανάγκη οι χώρες της περιοχής να υιοθετήσουν έναν "κοινό μηχανισμό" για την ειρηνική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν "ισχυρή" στρατιωτική παρουσία στην Ασία, με νέο εξοπλισμό, για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών διαύλων.

Ο αμερικανικός στρατό θα αναπτυχθεί ώστε "να διατηρηθεί η παρουσία του στην βορειοανατολική Ασία και να ενισχυθεί η παρουσία του στην νοτιοανατολική Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό", πρόσθεσε ο Γκέιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :