Πολεμήστε τη φωτιά με φωτιά

Η Διεθνής Οργάνωση Γεωργίας και Τροφίμων προειδοποιεί πως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των πυρκαγιών. Σημαντική η πρόληψη.
Η Διεθνής Οργάνωση Γεωργίας και Τροφίμων παρακολουθεί εδώ και χρόνια την εξέλιξη των πυρκαγιών ανά τον κόσμο, οι οποίες αυξάνουν δραματικά, από τη Βραζιλία, την Ινδονησία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα και την Μποτσουάνα.
Οι αιτίες για τις μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ διαφορετικές. Υπάρχουν εμπρησμοί όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία, ούτως ώστε να αυξηθούν τα τμήματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι κλιματικές αλλαγές, οι οποίες συμβάλλουν και αυτές στην αύξηση των πυρκαγιών. Η παρατεταμένη ξηρασία για παράδειγμα καταστρέφει ολόκληρες εκτάσεις δασών από τη βόρεια Σιβηρία μέχρι τον Καναδά. Εκτός αυτού και τα μέτρα πρόληψης δεν επαρκούν, όπως για παράδειγμα συνέβη με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Αυστραλία, την Πορτογαλία. Ο Εντουάρντο Ρόχας, επικεφαλής του τμήματος δασών της Διεθνούς Οργάνωσης Γεωργίας και Τροφίμων δηλώνει:
 
"Όπου υπάρχει βλάστηση μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τον κίνδυνο. Δεύτερον θα πρέπει εκεί που εντοπίζονται δομικά προβλήματα να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους. Κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να διαχωριστούν σωστά από τα δάση. Και μέσα στις δασώδεις περιοχές θα πρέπει να υπάρχουν αντιπυρηνικές ζώνες"».
 
Ελεγχόμενες πυρκαγιές
 
Ένα επιπλέον μέτρο – όσο και να ακούγεται ασυνήθιστο – είναι οι ελεγχόμενες πυρκαγιές, όπως λέει και πάλι ο Εντουάρντο Ρόχας:
 
"Αυτό που παραδοσιακά έκαναν οι Ινδιάνοι στις ΗΠΑ, οι Αμπορίτζινις, οι αυτόχθονες στην Αυστραλία ή ακόμα και οι λαοί της Μεσογείου – δηλαδή τις ελεγχόμενες πυρκαγιές – θα ήταν σωστό να το συνεχίσουμε και σήμερα. Σε πολλές χώρες έχει απαγορευθεί αυτή η πρακτική. Σκέφτονται πως είναι δυνατόν να καταπολεμήσεις τη φωτιά με φωτιά. Είναι όμως πράγματι ο πιο φθηνός και οικολογικός τρόπος και η μοναδική πιθανότητα να γίνουν τα δάση πιο ανθεκτικά".
 
Τα τελευταία 20 χρόνια είναι αλήθεια πως έχουν αρχίσει να ερευνώνται και να γίνονται πιο αποδεκτοί εναλλακτικοί τρόποι κατάσβεσης και πρόληψης των πυρκαγιών και τα μέσα να μην εξαντλούνται μόνο στην αγορά νέων τεχνικών μέσων όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και αυτοκίνητα. Οι ειδικοί πάντως, οι άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικότερα με το θέμα, υποδεικνύουν και πάλι πως την ευθύνη την έχουν πρωτίστως οι πολιτικοί. Είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση και ούτε στον τομέα αυτό φαίνεται να τα πηγαίνουν πολύ καλά.
Δημοσίευση σχολίου