Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία

"Λεφτά υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα"

"Λεφτά υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα από Κινέζους" δήλωσαν με μια φωνή οι Κινέζοι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρώτο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα και το παρόν έδωσαν οι ηγεσίες των τουριστικών φορέων της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Wu Minwen, (Chairman Of Beijing Sensgsegain Investment Management CO.ltd), ο οποίος δήλωσε, ότι επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και πλέον είναι μικρές για την αγορά της Κίνας και υπάρχουν δεκάδες επενδυτές που θα διέθεταν τέτοια ποσά για επενδύσεις και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον κλάδο του τουρισμού.

Ο κ. Wu Minwen επεσήμανε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αγορά της εκμετάλλευσης ακινήτων με έμφαση τις τουριστικές κατοικίες τονίζοντας, ότι είναι χιλιάδες οι Κινέζοι που θα ήθελαν να έχουν ένα σπίτι σε νησί του Αιγαίου και να δαπανήσουν ακόμα και εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του.

Απαντώντας στον Κινέζο επιχειρηματία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης επεσήμανε, ότι για να έρθουν τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στην αγορά των τουριστικών κατοικιών θα πρέπει αρχικά να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα των Κινέζων προς την Ελλάδα.

Με 14.000 περίπου αφίξεις (τόσοι ήταν οι αφικνούμενοι Κινέζοι το 2010) δεν μπορεί η Ελλάδα από τη μια στιγμή στην άλλη να αναμένει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Θέλει χρόνο και προσπάθεια από την ελληνική τουριστική ηγεσία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει επιθυμητή χώρα στα μάτια των Κινέζων.
 
"Αυτό είναι το ζητούμενο, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ναι μεν είναι γνωστή στους Κινέζους αλλά όχι επιθυμητή για επίσκεψη". Προς την κατεύθυνση αυτή επανέλαβε την πρόταση του ΣΕΤΕ για σύσταση ιδιωτικής εταιρίας Μάρκετινγκ σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, προκειμένου να φέρνει εις πέρας κάθε είδους επικοινωνιακή-διαφημιστική αποστολή.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος στάθηκε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης που ήδη επιτυγχάνει η Ελλάδα σημειώνοντας, ότι φέτος οι αφίξεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2008 (13 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται το 2011). Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε και σε έρευνα που εκπονεί το Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την εταιρία MC Kinsey για λογαριασμό της Τρόικας και στην οποία μεταξύ άλλων θα αναδεικνύεται ο ρόλος του τουρισμού στην ελληνική Οικονομία, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ θα ανέρχεται το 2020 στο 20% με 22%.

Στην παρέμβαση του ο Κινέζος Peter Zhang που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων στην Αθήνα στάθηκε στην έναρξη των πτήσεων της Air China που συνδέει Αθήνα και Πεκίνο κάθε Τετάρτη και Σάββατο υπογραμμίζοντας ότι είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα πρόσθεσε ότι πάνω από 90 εκατ. Κινέζοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ταξίδια εκτός των τειχών.

Πάντως, το μεγάλο αγκάθι για την αύξηση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες, πέραν της ελλιπούς αεροπορικής σύνδεσης, είναι το θέμα της Visa, με τους Κινέζους επιχειρηματίες να ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της αλλά και αύξηση της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :