Πετρέλαιο: Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας

Διπλό παιχνίδι έπαιζε η Τουρκία, για να υπονομεύσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτουν τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaks και παρουσιάζουν σήμερα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μια οι Τούρκοι πίεζαν την Αίγυπτο και τον Λίβανο να ακυρώσουν τις συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που είχαν κάνει με τους Κυπρίους κι από την άλλη απειλούσαν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία.

Το αποτέλεσμα ήταν το σαμποτάρισμα των σχετικών δημοπρασιών της κυπριακής κυβέρνησης, όμως την κατάσταση έσωσαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες στην Κύπρο, στα θαλάσσια σύνορα με την ισραηλινή ΑΟΖ.

Η Κύπρος άρχισε να συνομιλεί οργανωμένα με τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ επί της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι υπογραφές Μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου μπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 στο Κάιρο, ενώ ταυτόχρονα είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία.

Το 2007 ο Τ. Παπαδόπουλος προώθησε το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση πετρελαϊκών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αλλά και το λόμπινγκ της Άγκυρας στους ενδιαφερόμενους, για να τους εμποδίσει να εμπλακούν στις έρευνες της Κύπρου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :