Η οικονομική κρίση «στεγνώνει» τα προγράμματα απεξάρτησης

Η οικονομική κρίση «στεγνώνει» τα προγράμματα απεξάρτησης.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
κάθε ένα ευρώ που διατίθεται για τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσια εξοικονόμηση, μέχρι και 23 ευρώ, από το κόστος της απεξάρτησης κατ’ άτομο.

«Η παραμονή στην εξάρτηση έχει μεγάλο κόστος για τα άτομα, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Αντίθετα, η απεξάρτηση είναι κοινωνικά ανταποδοτική και εξοικονομεί πόρους. Γι’ αυτό, η ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης αποτελεί αναγκαιότητα την περίοδο της οικονομικής κρίσης» τόνισε ο διευθυντής του Οργανισμού κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς, το 76% των ατόμων που απευθύνονται στις υπηρεσίες του είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης για περισσότερο από 10 χρόνια, με πολλαπλές επιβαρύνσεις.


Οι 4 στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, 6 στους 10 έχουν ιστορικό νοσηλείας και οι μισοί έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Οι 7 στους 10 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, το 11,5% δεν έχει στέγη. Το 75% έχει συλληφθεί, οι μισοί έχουν καταδικαστεί, ένας στους τρεις έχει φυλακιστεί.


Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν στα εντεινόμενα προβλήματα υποχρηματοδότησης και ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, αλλά και στην προσπάθειά του να συνεχίσει να υποστηρίζει τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές του.


Το 2010 η προσέλευση σε όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο οργανισμός μπόρεσε να προχωρήσει και σε ανάπτυξη νέων μονάδων χάρη στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα προσωπικό και υποδομές, αλλά και χάρη στη συνεργασία του με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σε νέες περιοχές.


Μεταξύ των νέων μονάδων που δημιουργήθηκαν ήταν 3 νέες Θεραπευτικές Κοινότητες σε Ιωάννινα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, μια νέα Θεραπευτική Κοινότητα στο Κατάστημα Κράτησης του Ελαιώνα Θηβών, καθώς και υπηρεσίες για την υποστήριξη νέων και μεταναστών στην Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου