Κοινό υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη θέλει ο Τρισέ

Κοινό υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη θέλει ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλωντ Τρισέ προτείνει τη δημιουργία κοινού υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

"Δεν θα ήταν εξαιρετικά θαρραλέο σε ένα οικονομικό χώρο ενιαίας αγοράς, κοινής κεντρικής τράπεζας και ενιαίου νομίσματος να οραματίζεται και ένα κοινό υπουργείο οικονομίας;", επισήμανε ο κ. Τρισέ στην εκδήλωση κατά την οποία παρέλαβε το βραβείο Καρλομάγνου για ευρωπαϊκή ενότητα.

Όπως επισημαίνεται στην ηλεκτρονική σελίδα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Τρισέ πρότεινε μία σειρά πιθανών ριζικών αλλαγών για τη βελτίωση της νομισματικής σταθερότητας της, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που μία χώρα που έχει διασωθεί δεν εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να προβλέπεται μια «δεύτερη φάση» κατά την οποία οι αρχές της Ευρωζώνης θα μπορούν να παρεμβαίνουν για να την επαναφέρουν.

Ο κ. Τρισέ πρότεινε επίσης οι αρχές της Ευρωζώνης να έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Να ισχύει για παράδειγμα σε θέματα σημαντικών δημοσιονομικών δαπανών αλλά και σε σημαντικά ζητήματα ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.
Δημοσίευση σχολίου