Οι ιρλανδικές τράπεζες "κουρεύουν" το χρέος τους

Τη διαγραφή έως και του 90% του χρέους τους σχεδιάζουν τρεις ιρλανδικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
 
Προηγήθηκε η έκκλησης της ιρλανδικής κυβέρνησης προς τους ομολογιούχους να αναλάβουν μέρος του βάρους για τη διάσωση των τραπεζών και της οικονομίας της χώρας. 
 
Η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα προσφορά σε μετρητά για το χρέος της χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt), ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Θα προβλέπει "κούρεμα" της αξίας του κατά 80% έως 90%, ανάλογα με τον τύπο των ομολόγων.

Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν και δύο μικρότερες τράπεζες, η Irish Life & Permanent και η EBS, προκειμένου να διαχειριστούν χρέη συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση "θα λάβει όποια μέτρα θεωρήσει αναγκαία για να μεγιστοποιήσει την κατανομή του βάρους", στην περίπτωση που οι κάτοχοι ομολόγων απορρίψουν την προσφορά. υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του νόμου, προκειμένου "να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά το χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης". 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :